Wikipedia:Forholdet KKD, SNL og Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En del frivillige skribenter på Wikipedia som har reagert på det som har skjedd i forbindelse med Store Norske Leksikon (SNL) og statens engasjement ved Kultur- og kirkedepartementet (KKD).

Skribenter på Wikipedia er generelt svært glad for all fokus på kunnskap og formidling av kunnskap, og oppfatter SNL som en av mange kunnskapsleverandører i en felles digital kunnskapsallmenning, om enn på et noe mer lokalt nivå i Norge mens Wikipedia har et mer internasjonalt fokus. Vi håper og tror at satsningen til SNL vil øke bredden og omfanget av tilgjengelig fritt innhold, selv om vi heller hadde sett et fokus på fritt innhold enn gratis innhold.

Det som vi har reagert på er at staten ved Trond Giske har gått ut såvidt massivt med støtte til en enkelt aktør (Aftenposten: - En stor dag!). Brukere på Wikipedia har i lang tid forsøkt å få staten i tale, og også forsøkt å etablere samarbeid med flere av aktørene som nå er på banen i forbindelse med SNL. Vi lurer derfor på om det KKD og Giske her gjør er å (a) etablere en lock in på ett produkt og en plattform der forbrukerne burde gis ett fritt valg - også når de ønsker å aksessere informasjon fra Nasjonalbiblioteket og andre aktører, (b) hva som er det reelle omfanget av direkte og indirekte finansiell støtte og annen indirekte støtte gjennom driftsbudsjetter til andre samarbeidende aktører og (c) om dette er konkurransevridende tiltak som berøres av regler om offentlig støtte slik de beskrives i EØS-avtalens konkurranseregler.

Vi lurer på hvordan dette relaterer til tidligere utsagn slik som "«alle må få tilgang til kunnskap og innsikt som gjør det mulig å delta i de demokratiske prosessene,» og at det skal satsast på «ny universell utformet teknologi og en offensiv IKT-politikk i offentlig sektor»" (St.meld. nr. 17 2006-2007 Eit informasjonssamfunn for alle). Vi lurer på hva slags demokratiske prosesser som ligger bak, og om det i dette tilfellet har vært en åpen konkurranse.

Vi lurer også på om det er vanlig for staten, ved KKD eller andre aktører, å gå i konkurranse med frivillige aktører, og hvordan vi skal tolke den her typen utsagn som Trond Giske har gitt, og om han eventuelt er feilsitert.