Hopp til innhold

Wikipedia:Få bildet ditt på Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en guide til hvordan man enklest mulig kan få bildene sine på Wikipedia. Denne fremgangsmåten er primært beregnet på personer og organisasjoner uten brukerkonto på Wikipedia, men kan også brukes av nye brukere som sliter med å laste opp bilder.

Bakgrunn[rediger kilde]

Wikipedia er «det frie leksikonet», da det er et viktig poeng at alle skal kunne viderebruke Wikipedias stoff. Om vi skal bruke bilder i Wikipedia må bildene derfor ha noe som kalles en «fri lisens». En fri lisens betyr at rettighetshaver til bildene gir en generell fullmakt til allmennheten om at bildene kan benyttes fritt, så lenge fotografen eller rettighetshaver krediteres (en fri lisens inkluderer også at man gir andre rett til å gjøre endringer i bildene og til å bruke dem kommersielt).

Dette med en fri lisens kan høres noe skummelt ut, men er ikke så voldsomt som det høres ut som. Den frie lisensen går kun på fotografens rettigheter, og om det er en person som er avbildet har han eller hun rettigheter som er selvstendige og uberørte fra de rettighetene fotografen gir allmennheten. En fri lisens er ikke noen fullmakt til å bruke bildene av personer i f.eks. reklame eller til å drive med ufine manipuleringer. For eksempel har Den norske kirke og mange forfattere brukt en fri lisens på bilder slik at blant annet Wikipedia kan bruke dem.

Fremgangsmåte[rediger kilde]

Har du bilder du eier opphavsrettighetene til og vil ha dem på Wikipedia sender du en e-post til info-no@wikimedia.org der du legger ved bildene som vedlegg. I e-postens tekst skriver du følgende:

Jeg bekrefter herved at jeg har alle rettigheter til de vedlagte bildene. Jeg lisensierer dem herved under lisensen «Creative Commons Attribution 3.0». Bildene skal krediteres [sett inn navn på fotograf og/eller organisasjon her]

Dersom du ikke ønsker å bli kreditert kan du fjerne den siste setningen.

Dersom det ikke tydelig framgår av bildetittelen er det fint om du føyer til en setning om hva bildet forestiller, og om mulig når det er tatt. Legg også gjerne ved andre relevante opplysninger om du tror disse kan være av interesse (for eksempel navnet på arkitekten som har tegnet en bygning).

Wikipedia-frivillige vil deretter sørge for det praktiske med å få bildene på Wikipedia.

Du kan lese mer om lisensen vi råder deg til å bruke («Creative Commons Attribution 3.0») her.

Om du ikke ønsker å gi allmennheten rett til å bruke bildene fritt er det dessverre ikke mulig å få dem med på Wikipedia.