Wikipedia:Biblioteket/Deling
Hvordan finne og få tak i kilder?
[rediger kilde]- Bøker og tidsskriftartikler:
- nb.no gir åpen tilgang til en stor samling digitaliserte norske bøker, inkludert bøker som fortsatt er beskyttet av opphavsrett. Tjenesten er i utgangspunktet tilgjengelig for norske IP-adresser, men du kan lese om muligheter for tilgang fra utlandet på Wikipedia:Biblioteket/Lukkede_kilder.
- Prosjekt Runeberg er en stor samling av nordisk litteratur, som bygges ut og gjøres søkbar av frivillige.
- Internet Archive er mest kjent for internett-arkivet sitt, men har også noen millioner digitaliserte bøker som har falt i det fri på grunn av alder.
- Google Books og Google Scholar er omfattende databaser for å søke i hhv. bøker og forskningsartikler, både åpne og lukkede. Hvis du finner kilder du ikke har tilgang til, kan du forsøke å kontakte ditt lokale bibliotek for hjelp.
- NORA er en tjeneste som lar deg søke i norske open access-tidsskrifter og -vitenarkiv.
- Aviser:
- Eldre norske aviser (frem til ca. 1900–1910) finnes i NBs digitale avisbibliotek. Nyere aviser er ofte ikke åpent tilgjengelig på nett, men du vil i de fleste tilfeller kunne få kopier gjennom ditt lokale bibliotek hvis du vet akkurat hva du er ute etter. For å søke i norske avisartikler er antakelig Atekst den beste tjenesten, men dette er en betalingstjeneste. Se Wikipedia:Biblioteket/Lukkede_kilder.
- Internasjonalt finnes det flere lukkede avisarkiv du kan søke om å få tilgang til gjennom det engelske Wikipedia Library-prosjektet.
- Gjennom ditt lokale bibliotek kan du gratis bestille lån av bøker og kopier av forskningsartikler, bokkapitler o.a. fra andre bibliotek i både folke-, høyskole- og universitetsbiblioteksektoren.
- Hvis du trenger en kilde du ikke får tak i fra biblioteket kan du søke Wikimedia Norge om støtte til utgifter. (Dette er et forsøksprosjekt).
Etterspør en kilde
[rediger kilde]Spør om kilder fra en annen skribent:
- Du kan spørre om artikkeler, tidsskrifter, bøker og andre pålitelige kilder
- Når du spør om en kilde må du være så konkret som mulig med hva du er ute etter
- Kildeforespørseler som har stått ubesvart i over en måned vil bli arkivert.
Del en kilde
[rediger kilde]Del kilder du har tilgang til.
- Ikke nøl med å svare på kildeforespørseler om kilder du har kjennskap til eller tilgang til.
- Du kan foreksempel:
- Vise til kildene
- Slå opp i kilden
- Kopiere opp deler av kilden
- Gi den spørrende skribenten ett varsel med
{{ping|brukernavn}}
- I tillegg kan du dele kilder du har kommet over som andre skribenter kanskje kan finne interresant
Norwegian Open Research Archives (NORA). Delt av Profoss
[rediger kilde]NORA er en tjeneste som høster alle norske institusjonelle arkiv, samt Open Access-journaler i Norge. Institusjonsarkivene i Norge består i hovedsak av universitetene, samt fellestjenesten Brage som leveres av BIBSYS, og fellestjenesten Hera som leveres av Helsebiblioteket. Brage dekker store deler av høyskolesektoren og Hera dekker helsesektoren.
Alle disse blir høstet av NORA, og er søkbare i denne tjenesten.
nb.no Delt av Profoss
[rediger kilde]Under hver bok og avis på nb.no finnes en egen fane som heter "referere" med en fiks ferdig kildemal for Wikipedia for akkurat den boken. Denne malen kan klippes inn i <ref></ref>-tagger i kilderedigering. Det jobbes med sikkelig nb.nostøtte for Visual Editor.
Etterspørsel fra Tcr25
[rediger kilde]- «Mener sameflagget er eldre enn det mange tror». Ságat. Norway.
- «Hun laget det første utkastet til sameflagget». Ságat. Norway.
Looking to confirm claims in en:Sámi flag. Tcr25 (diskusjon) 13. feb. 2022 kl. 19:31 (CET)