Hopp til innhold

Wikipedia-diskusjon:Biografiske artikler om forskere

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det er noe som heter formell forskerkompetanse, dvs at man har vært igjennom en forskerutdanning som fører til doktorgrad eller tilsvarende. Jeg er usikker på om forskertittelen er rettslig beskyttet, men mener at vår sammenheng bør omtale som forsker begrenses til de med formell forskerkompetanse. --Svart 14. jan 2007 kl. 12:42 (CET)

Det er en del stillinger på forskningsinstitutter som blir benevnt forsker I og forsker II, men jeg kan ikke huske å ha hørt om noen stilling med krav om formell forskerutdanning. Stort sett blir det ansatt kandidater fra master og oppover. Skal en definere hva som menes med en forsker får en imidlertid problemer da dette er knyttet til å flytte grenser og søke ny kunnskap. Dette kan skje innen alle fagdisipliner og på alle utdanningsnivå. — Jeblad 14. jan 2007 kl. 13:20 (CET)
Det er en del forskjell på hovedfaget, som nå er på vei ut, og den nye mastergraden. Hovedfaget var, iallfall innen humaniora, en forskerutdanning. Det vil derfor innen disse fagene finnes en del forskere som ikke har doktorgrad. Vi har også den enda eldre magistergraden som var større enn hovedfaget. I andre land f. eks. Sverige har en ikke hatt hovedfag, men gått rett på doktorgraden. Innen enkelte miljø har en derfor sidestillt et norsk hovedfag med en svensk doktorgrad når det gjelder forskerinsats.--Nina 14. jan 2007 kl. 13:31 (CET)

Om en person har forskerkompetanse er noe som har blitt avgjort ved institusjonene vedkommende var ansatt. Det man legger vekt på er da vedkommendes publisering. Dette med «forskerutdannelse» er et nytt påfunn fra «kvalitetsreformens» tid. Det var ikke sånn det fungerte før, og i for seg kan man godt bli forsker uten å gå på et sånt skolelignende opplegg. Poenget med denne siden var heller ikke å klargjøre hvem som kan kalles forsker. Ikke alle som kan kalles forskere er interessante for et leksikon. Sidens hensikt er å klargjøre hvilke personer som på grunn av forskning kan få artikkel i Wikipedia, forsker er her en generisk betegnelse for personer som kan ha forskjellige stillingsbetegnelser. Kph 14. jan 2007 kl. 17:32 (CET)