Weibo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Weibo (kinesisk: 微博, pinyin: Wēibó) er den versjon av mikroblogging som er dominerende i Folkerepublikken Kina. De er i løpet av kort tid – siden 2009 – blitt svært utbredte. Den markedsledende av disse tjenestene, Sina Weibo (新浪微博), ble lansert i august 2009 av Sina.com, og hadde over 20 millioner registrerte brukere i oktober 2010.

Myndighetene gav tillatelse til denne formen for mikroblogging etter at de mente å ha hatt store problemer med andre former, som Twitter, i forbindelse med den sosiale uro i den autonome region Xinjiang sommeren 2009. Weibo er helt kinesiskbetjente tjenester, og en svært stor stab av sensorer overvåker og luker ut innhold fra mikrobloggene. Operatører av weibotjenestene har også en plikt til å filtere posteringene for sensitive ord.

Kinesisk mikroblogging kan i regelen uttrykke langt mer enn blogging på andre språk, ettersom ett kinesisk enkelt skrifttegn formidler mer mening enn én latinsk bokstav. Av og til klarer samfunnskritiske bloggere å omgå – i alle fall midlertidig – sensuren ved å benytte forkortelser i latinske bokstaver eller kinesiske homofone skrifttegn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]