Vratislav I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vratislav I. Avbildet i Krumauer Bildercodex «liber depictus», ca 1360

Vratislav I (født ca. 888; død 13. februar 921) var en bøhmisk hertug fra premyslidenes slekt, og far til den hellige Venceslas av Böhmen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vratislav var sønn til hertug Bořivoj I og hans hustru Ludmilla. Fra omkring året 906 var han gift med Drahomíra fra de vestslaviske hevellernes stamme. Fra dette ektteskapet kom blant andre den hellige Venceslas av Böhmen, Boleslav I og formodentlig nok en sønn ved navn Spytihněv, og fire døtre.

Hertug[rediger | rediger kilde]

I 915 overtok han den sentralbøhmiske traktene rundt byen Praha hans bror Spytihněv I døde. Han utøvde dette herredømme til 921, da han døde.

Utenrikspolitisk lå Bøhmen en del av den bayeriske hertug Arnulf Is innflytelsesområde. For å verge seg bedre mot de stedig sterkere saksiske hertuger, inngikk Bøhmen flere forsvarsforbund. Vratislavs ekteskap med Drahomíra knyttet landets bånd med den elben-slaviske stamme som den gang var svært mektig. De magyariske stridsmenn som helt siden begynnelsen 900-tallet dro på tokt inn i de områder som lå vest for deres egne, gav han fritt leide til å krydde de bøhmiske territorier, og i 915 tok også bøhmiske stridsmenn del i rtt ungarsk angrep inn i Sachsen.

I det intre sklarte sønnen av den første bøhmiske hertug Bořivoj å sikre seg den dominerende rolle i přemyslidenes herskerdynasti. De bugde nye borger ved grensene av sitt maktområde og klarte å trenge de andre bøhmiske fyrters innflydelsesområder tilbake. De få skriftlige og arkeologisake kilder som foreligger fra denne periode gjør det ikke mulig å få helt grep om de to brødrenes betydning, enn si avgrense deres innflytelse fra hverandre. Men det er sikkert at det så sent som i 897 fler fyrster som representerte Bøhmen i Regensburg.

Vratislavs sønn Venceslas av Böhmen var i alle fall i 929 etablert som hele Bøhmens ubestridte hersker, selv om det fortsatt eksisterte lokale fyrstedømmer. Under Spytihněvs rundt tyve års lange regjeringsperiode, fulgt av de seks årene hertug Vratislav var hersker, vant det přemyslidiske dynasti frem til dominans.

Vratislav døde i en alder av 33 år. Han grav skal befinne seg i St. Georgs-basilikaen i borgen i Praha.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dušan Třeštík: Počátky Přemyslovců. Nakladatelství lidové noviny, 1998, ISBN 80-7106-138-7