Voss-Stalheim-Gudvangen Automobillag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

A/S Voss-Stalheim-Gudvangen Automobillag (VSG) var et rutebilselskap som ble etablert i 1911 med hovedsete i Voss.

Tidlig fase[rediger | rediger kilde]

Selskapet var en sammenslutning av flere lokale rutebilselskaper og rutebileiere[1]. Ved oppstarten hadde selskapet bilruter Voss-Stalheim, Voss-Granvin og Voss-Ulvik. Det var først og fremst turistkjøring om sommersesongen som var grunnlaget for selskapet i tidlig fase. Vinterkjøring tok først til på 1920-tallet.

Andre verdenskrig kom til å svekke selskapet sterkt. Under krigshandlingene i 1940 ble alle de 25 vognene selskapet hadde ødelagt. Selskapets arkiv ble også ødelagt i brannen i 1940. Trass i dette maktet selskapet å skaffe tre busser til å drive ruter under krigen.

Oppbygging etter krigen[rediger | rediger kilde]

I 1954 hadde selskapet 18 vogner i bruk, og 18 sjåfører i tjeneste. I tillegg var det tre personer i administrasjon og en fast verkstedmedarbeider.
Det var nå ruter Voss-Stalheim-Gudvangen, Voss-Rong, Voss-Ulvik, Voss-Eimstad og Voss-Myrkdalen.
I 1950 hadde selskapet fått bygd et sentralanlegg ved Voss sentrum, med plass til administrasjon, verksted, sjåførrom m.m.

Sluttfase og avvikling[rediger | rediger kilde]

VSG ble fra 1. januar 1978 slått sammen med Bergen-Hardanger Billag AS og Bergen-Dale-Voss Billag AS. Det nye selskapet fikk navnet Bergen-Hardanger-Voss Billag A/S (BHV).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Sundal, A. G. (1954). Norges rutebileieres forbund, Avdeling Bergen og Hordaland gjennom 25 år. Bergen: NRF.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sundal (1954).