Vladimir Lamsdorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladimir Lamsdorf (omkring 1896).

Vladimir Nikolajevitsj Lamsdorf (russisk: Владимир Николаевич Ламсдорф; født 6. januar 1845 i Sankt Petersburg, død 19. mars 1907 i San Remo), tysk navneform Lambsdorff ble ikke brukt lenger av slekten, var en russisk greve og diplomat.

Lamsdorf tilhørte en opprinnelig westfalisk adelsslekt som på1400-tallet flyttet til Kurland og i 1817 ble opphøyd til den russiske grevestand. Han ble ansatt i det russiske utenriksministerium i 1866, og steg der etterhvert til utenriksministerens adjunkt (1892), ble i august 1900 tilforordnet utenriksminister, etterfulgte definitivt greve Mikhail Muravjov som utenriksminister i januar 1901 og avgikk i mai 1906, og ble da etterfulgt av Aleksandr Izvolskij mens han selv ble utnevnt til medlem av riksrådet.

Lamsdorf forsøkte å føre en fredelig utenrikspolitikk og avstedkom i oktober 1903 den såkalte Mürzsteg-overenskomsten med Østerrike-Ungarn om samvirke med Russland i det makedonske spørsmål. I det lengste forsøkte han også å få i stand en fredelig avtale med Japan om forholdene i Mandsjuria, men klarte ikke å forhindre den av innflytelserike kretser ønskede utfordrende politikk som førte til den russisk-japanske krigs utbrudd i februar 1904. Under krigen gjorde Lamsdorf en stor innsats om en fredelig avvikling av den konflikt med Storbritannia, som Doggerbank-episoden hadde fremkalt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]