Virtuell privat server

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Virtuell privat server (VPS) er en tjeneste som selges over Internett som tilbyr kunden leie av egne virtuelle datamaskiner. Der kan kunden logge inn på med administratorrettigheter og installere og kjøre hva de vil på innenfor leverandørens rammer.

Typiske oppgaver kan være drift av webtjenester/websider eller bruk og kast-servere for testing og utprøving av ny programvare. Det vil også i mange tilfeller være billigere å leie en VPS i korte perioder enn å kjøpe egne servere hjemme i bedriften hvis behovet for datakapasitet er kortvarig og egne servere ville stått uten oppgaver mesteparten av tiden. Prisene kan være pr time, dag eller måned og varierer ut fra den virtuelle maskinens størrelse på minne, disk og antall CPU-er. Bestilling, installasjon og til slutt destruering av de virtuelle maskinene kan automatiseres og styres med kommandoer slik at antall innleide VPS-er kan justeres automatisk etter behovet for datakraft.

VPS viser til en virtuell datamaskin som benyttes av en enkeltstående bruker av en datatjeneste. Begrepet benyttes for å framheve at den virtuelle maskinen, som kjører i programvare på den samme fysiske datamaskinen som andre virtuelle maskiner, har som funksjonalitet som en adskilt fysisk datamaskin, men dedikert til den enkelte brukerens behov. Hensikten er at det er billigere å ha en fysisk maskin som opptrer som om den var et antall maskiner, hvilket gjør at den har programvare som får den fysiske maskinen til opptre som om det var, virtuelt, var flere maskiner. Begrepet «virtuell dedikert server» (VDS) er noenlunde det samme konseptet.

En virtuell privat server kan brukes til mange forskjellige ting. Som for eksempel å holde siden din i gang hele døgnet om du hoster noe som trenger at hosten må være på hele døgnet. Du kan kjøpe nettbaserte servere ved å søke Virtuell privat server ellers så går det an å kjøpe sin egen virtuelle server som du kan ha hjemme. Virtuell privat server koster cirka 40-300 kroner i måneden, hos noen spesielle hoster kan få med egne domenenavn. Hver virtuell tjener eller server kjører på sitt eget operativsystem som kan rebootet individuelt.

Se også[rediger | rediger kilde]