Fjernassistent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Virtual assistant)
Hopp til navigering Hopp til søk

En fjernassistent eller virtuell assistent (engelsk: virtual assistant) er et yrke som ble beskrevet i USA1990-tallet om selvstendige tilbydere av fjernleverte administrative tjenester og sekretærfunksjoner. Begrepet har ennå ikke fått noen fullgod norsk oversettelse,[bør utdypes] men «fjernassistent» har vært benyttet.

En fjernassistent utfører gjerne arbeid for små og mellomstore bedrifter, meglere og konsulentselskaper. Han/hun jobber på oppdragsbasis, men inngår gjerne langvarige kontraktsforhold med sine oppdragsgivere.

Fjernassistenter er uavhengige leverandører som, i motsetning til fast ansatte eller vikarer, selv definerer sine egne priser og oppdragsbetingelser og betaler sin egen arbeidsgiveravgift. Mens andre selvstendige næringsdrivende gjerne spesialiserer seg i ett område (for eksempel regnskapsførere eller webdesignere som jobber hjemmefra), tilbyr en «ekte» fjernassistent de fleste typer administrativ kontorbistand.

Selv om fenomenet har grepet om seg de senere årene, er det usikkert hvor mange fjernassistenter det finnes på verdensbasis. Anslagene varierer mellom 5000 og 35 000. Fjernassistenter sies å særlig være på fremmarsj i sentraliserte økonomier, med typisk «fly-in, fly-out» (FIFO) ansettelsespraksis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]