Vindusvisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En vanlig vindusvisker med viskerarm og gummiblad.

Vindusvisker eller visker er en mekanisk innretning med arm og gummiblad som fjerner vann og ureinheter fra front- og bakrutene på biler, tog, båter og fly.

Vindusviskere er viktige og sentrale når det handler om å kjøre en bil eller andre kjøretøy trygt. De klarer frontruten når det snør, hagler og regner, men også når det kan oppstå andre elementer som gjør slik at førerens sikt vil bli betydelig blokkert.

På mange bilder støttes effekten til vindusviskeren av vindusspylere. Spylerne spruter spylervæske fra flere dyser koblet til en væskebeholder oftest plassert under panseret. Spylervæsken bidrar til at vindusviskerne lettere fjerner fett og skitt fra vinduene.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

De styres av en bryter på innsiden av bilen, bak rattet. På de nyeste bilene styres gjerne vindusviskere av sensorer plassert i vindusrutekanten. Om bilen blir tatt i revers, vil på vindusviskerne bak automatisk bevege seg, om det er nødvendig. Vindusviskere er lett å få tak i, og det finnes mange forskjellige typer til ulike biler. Det er enkelt og greit og lett å bytte selv.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1903 var J.H. Apjohn den opprinnelige oppfinneren av vindusviskeren. Han oppfant en enhet som flyttet to børster fra toppen av fortruten til bunnen av ruten for å ta vekk vann, snø og skitt og eventuelt andre ting som hindret førerens sikt. Like etter oppfant Mary Anderson den svingede armen som vi kjenner som dagens vindusvisker. Ideen bak denne oppfinnelsen hennes var da hun så en lokfører som åpnet vinduene foran på toget på grunn av snøfall. Hun foreslo ideen om vindusviskere til et firma i Canada, var de ikke interessert og mente det ikke var nødvendig. Et tiår senere ble hver eneste bil som ble solgt utstyrt med vindusviskere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]