Vigenèrechifferet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vigenèrechifferet er et polyalfabetisk substitusjonschiffer. Det er oppkalt etter Blaise de Vigenère, selv om det strengt tatt ikke var han som oppdaget metoden. "Polyalfabetisk" innebærer at samme bokstav i klarteksten kan være representert av flere tegn.

Styrken til Vigenèrechifferet er i stor grad avhengig av nøkkelens lengde og at den er tilfeldig valgt. Chiffermetoden ble ikke tatt i bruk med en gang. Det skyldtes to grunner: at metoden er litt langsom og at man ofte ikke trengte den sterke krypteringen.

Om nøkkelen er like lang som klarteksten, og bokstavene i nøkkelen er tilfeldig valgte, er det umulig å knekke chifferteksten. Å bruke nøkler som er like lange som klarteksten er upraktisk, men likevel i bruk (for eksempel i engangspassord).

Beskrivelse av metoden[rediger | rediger kilde]

Vigenère-tabell

Om man skal kryptere jeg kommer i morgen med nøkkelen EPLE, gjør man følgende: Først er det å anbefalt at man fjerner mellomrom i klarteksten. Deretter skriver man nøkkelen over klarteksten slik: EPLEEPLEEPLEEPLE. Når første bokstav i klarteksten j skal krypteres med E, finner man først E i kolonnen helt til venstre. Deretter følger man raden mot høyre (x-aksen) helt til man kommer til rekken for j. Der finner man bokstaven N. Slik gjør man videre for e, som blir til T, G, som blir til R, osv.

VigenereEx.jpg

Dekrypteringen skjer på samme måte. Når man vet at nøkkelordet er EPLE, finner man først bokstaven E i kolonnen til venstre (markert med rødt på bildet), beveger seg deretter inn i raden til man finner chiffertegnet N, og beveger seg til slutt opp til den grønne raden og finner bokstaven j.

Se også[rediger | rediger kilde]