Vigenèrechifferet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vigenère chiffer)
Hopp til: navigasjon, søk

Vigenèrechifferet er et polyalfabetisk substitusjonschiffer. Det er oppkalt etter Blaise de Vigenère, selv om det strengt tatt ikke var han som oppdaget metoden. Dette innebærer at samme bokstav i klarteksten kan være representert av flere tegn.

Styrken til Vigenerechifferet er i stor grad avhengig av nøkkelens lengde og at den er tilfeldig valgt. Chiffermetoden ble ikke tatt i bruk med engang. Det skyldtes to grunner, at metoden er litt langsom og at man ofte ikke trengte den sterke krypteringen.

Om nøkkelen er like lang som klarteksten, og bokstavene i nøkkelen er tilfeldig valgte, er det umulig å knekke chifferteksten. Å bruke nøkler som er like lange som klarteksten, er upraktisk men likevel i bruk (one time pad).

Beskrivelse av metoden[rediger | rediger kilde]

Vigenere tabell

Om man skal kryptere jeg kommer i morgen med nøkkelen EPLE , gjør man følgende: Først er det å anbefalt at man fjerner mellomrom i klarteksten , deretter skriver man nøkkelen over klarteksten slik EPLEEPLEEPLEEPLE. Når første bokstav i klarteksten j skal krypteres med E så finner man først E i kolonen helt til venstre . Deretter så følger man raden mot høyre helt til man kommer til rekken for j (x-aksen). Der finner man bokstaven N. Slik gjør man videre for e som blir til T , G som blir til R osv.

VigenereEx.jpg

Dekrypteringen skjer på samme måte. Når man vet at nøkkelordet er EPLE så finner man først bokstaven E i kolonen (markert med rødt på bildet) og beveger seg inn i raden til man finner chiffer tegnet N beveger seg opp til den grønne raden og finner bokstaven j.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]