Venstrebreddsukraina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venstrebreddsukraina

Venstrebreddsukraina (ukrainsk: Лівобережна Україна, Livoberezjna Ukrajina; russisk: Левобережная Украина, Levoberezhnaja Ukraina; polsk: Lewobrzeżna Ukraina) er et historisk navn for Ukraina på venstre (østre) bredd av elven Dnepr. Området omfatter oblastene Tsjernihiv, Poltava og Sumy, og de østlige deler av Kyiv og Tsjerkasy.

Navnet dukket opp i 1663 med valget av Ivan Brjukhovetskyi som hetman av Ukraina i opposisjon til Pavlo Teteria. Brjukhovetskyi var den første kjente hetmanen for «venstrebreddsukraina», et område som var under russisk innflytelse.

Frem til midten av 1600-tallet tilhørte området det polsk-litauiske samvelde, og siden Perejaslav-traktaten av 1654, ved siden av dets sørlige del (del av Taurida), falt det under russisk kontroll, senere bekreftet ved Andrusovo-traktaten (1667) og Evig Fred-traktaten av 1686 mellom det polsk-litauiske samvelde og Tsarrussland. Under russerstyret nøt Venstrebreddsukraina til å begynne med en grad av autonomi bådde fra Russland og fra Kosakk-hetmanatet. Men dette ble langsomt, men sikkert endret opp gjennom 1700-tallet i takt med at Zaporizja Sitsj ble ødelagt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Orest Subtelny; Ukraine History; University of Toronto Press; 2000. ISBN 0-8020-8390-0. s 117-145-146-148