Velgjørenhetens orden (Hellas)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for Velgjørenhetens orden.

Velgjørenhetens orden (gresk: Τάγμα της Ευποιΐας) er en gresk orden. Den ble innstiftet av kong Georg II 5. mai 1948 til belønning av kvinners innsats, da kvinner ikke hadde tilgang til øvrige greske ordener. Ordenen ble beholdt etter at Hellas i 1975 ble en demokratisk republikk. Under monarkiet var kongen ordenens ordensherre. I dag er republikkens president stormester. I dagens greske ordensvesen rangerer Velgjørenhetens orden som den fjerde og siste ordenen, etter Frelserens orden, Æresordenen og Føniksordenen.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Velgjørenhetens orden er delt inn i fem klasser:

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Velgjørenhetens orden er utformet som en blomst med fem blåemaljerte kronblader med grønne blader imellom. Midtmedaljongen viser jomfru Maria med Jesusbarnet. Medaljongen er omgitt av en hvitemaljert bord der innskriften «ΕΥΠΟΙΙΑ» (velgjerning) er plassert. Ordenstegnene er identiske for de ulike grader av ordenen, men varierer i størrelse og er opphengt i bånd med ulik utforming. Ordensstjernen er i sølv og har åtte grupper av tagger. Den har medaljongen med Maria og barnet i midten. Ordensbåndet er gult med smale blå kantstriper.

I tiden Hellas var et monarki bar baksiden av ordenstegnet den regjerende konges monogram. Ordenstegnet var opphengt i båndet i en kongelig krone. Ved overgangen til republikk er de kongelige symbolene fjernet fra ordenstegnene for Velgjørenhetens orden. Baksiden av ordenstegnet fikk i stedet bokstavene «EΔ» for Ελληνική Δημοκρατία, som betyr Den hellenske republikk. I 1984 ble baksiden omgjort. Den bærer siden da Hellas' riksvåpen med republikkens navn skrevet helt ut.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen ble innstiftet for å kunne hedre kvinners filantropiske eller veldedige fortjenester, samt kvinners litterære eller kunstneriske innsats. Også innsats innen utdanningsvesenet kan hedres med utnevnelse til ordenen. Utelukkende kvinner kan utnevnes til Velgjørenhetens orden. Ordenen kan tildeles grekere eller utlendinger. Den tildeles nå for fremragende fortjenester av Hellas, for veldedig innsats og for fremragende prestasjoner innen kunst og litteratur.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Dimitris Giannogolou: «Greece» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1162–1173.
  • Dimitri Romanoff: The orders, medals and history of Greece, Rungsted Kyst: Balkan Heritage, 1987.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]