Peder Pedersen Dagsgardsødegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vass-Per)
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Pedersen Dagsgardsødegård
Født1782Rediger på Wikidata
Død6. aug. 1846Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse OppfinnerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Peder Pedersen Dagsgardsødegård (født 1782, død 6. august 1846Dagsgardsødegård i Skjåk[1]), også kjent som «Vass-Per» var en bonde fra Skjåk. Hans navn er knyttet til flere oppfinnelser, bl.a. den Lomske såmaskin og et nivelleringsapparat som var nyttig ved anlegg av vanningsanlegg. Hans navn er, gjennom skriftlige kilder, spesielt knyttet til ett av disse anleggene som kalles bordvannvegen.

Siden Skjåk har svært lav nedbørmengde, gjerne så lite som 300 mm i året, er kunstige vanningssystemer helt nødvendig for å kunne drive jordbruk i bygden. I Skjåk alene er det registrert ca. 300 km med kunstige vannveier for å forsyne gårdene med vann. Vannveien går helt opp til brekanten der smeltevannet samles i en «tepping» (dam), siden bekkene som frakter smeltevann ned til gårdene raskt tørker opp.

En slik vannvei, Bordvannvegen i Lom, ble bygget av Dagsgardsødegård og sønnen hans. Kontrakten ble signert 1. april 1833, og lovet Dagsgardsødegård 200 speciedaler om han klarte å skaffe vann. Bordvannvegen er et spesielt imponerende stykke arbeid, da den starter 1450 moh og ender ved 450 moh, den har altså et fall på 1000 meter. Dagsgardsødegård måtte også forsikre at nok vann kom frem, men også at det ikke kom for mye vann, hvilket ville føre til åkrene oversvømtes. Bordvannvegen ble siste gang brukt i 1986, og idag brukes / anbefales stien langs vannvegen som tursti.[2]

Etter hans død i 1846 har han blitt oppskrytt og han har fått æren for mange vannveier som han ikke laget. Noe han faktisk gjorde var å finne opp et niveleringsverktøy (vatervåg) for å finne ut hvilken kant neste bakke hellet. Han er også en av flere som er blitt tillagt æren for å ha utviklet eller videreutviklet den lomske såmaskinen.

Da Øyberget kraftverk ble åpnet i 2005, handlet et av innslagene under åpningsarrangementet om Dagsgardsødegård og nivelering.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jfr Lom ministerialbok nr. 6B, 1837-1863, s. 449.
  2. ^ visitjotunheimen.com. «Bordvassvegen i Lom». Besøkt 12. august 2008. 
  3. ^ Morten Kielland (17. juni 2005). «Endre Skjåk og Ingen Møller». Besøkt 12. august 2008. [død lenke]