Varig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varig
Varig logo.svg
IATA: RGICAO: VRG
KallesignalVARIG
Grunnlagt1927
Avviklet drift2006
HovedflyplasserSão Paulo-Guarulhos internasjonale lufthavn
Rio de Janeiro-Galeão internasjonale lufthavn
BonusprogramSmiles
AllianseStar Alliance (1997–2007)
HovedkontorPorto Alegre, Brasil
Nettsidehttp://www.varig.com

VRG Linhas Aéreas S.A. også kjent som VARIG, var et brasiliansk flyselskap som ble grunnlagt i 1927. Selskapet var opprinnelig kjent under navnet Viação Aérea Rio-Grandense SA. Fra 1960-tallet og frem til midten av 2000-tallet var Varig det ledende flyselskapet i Brasil. I 2006 ble selskapet kjøpt opp av det rivaliserende flyselskapet GOL, men beholdt merkevaren VARIG frem til juni 2009. Selskapet brukte IATA-betegnelsen RG på sine flyruter.

Selskapsflåten bestod ved opphøret i 2006 av om lag 14 fly av typen Boeing 737.

Historie[rediger | rediger kilde]

Varig ble etablert i mai 1927 i Porto Alegre av den tyske immigranten Otto Ernst Meyer. Selskapets første ansatte, Ruben Berta, ble senere selskapets president og ledet Varig frem til sin død i 1966. I de første årene opererte selskapet kun i det sørlige Brasil. Selskapet opprettet sin første internasjonale rute, som gikk til Montevideo, i 1942. I 1945 ble «Stiftelsen Ruben Berta» majoritetseier i selskapet. Denne stiftelsen var eid av de ansatte og eide selskapet frem til sommeren 2006. De første transatlantiske flygningene startet i 1965 da militærjuntaen i landet vedtok å legge ned Panair do Brasil, som var landets største flyselskap frem til da. Nedleggelsen av Panair førte også til at Varig vokste frem som det største flyselskapet i Brasil. Selskapet vokste ytterligere i 1975 da det overtok det konkurrerende selskapet Cruzeiro do Sul.

I 1976 ble selskapets regionale partner «Rio Sul» etablert. I 1994 hadde selskapet store økonomiske problemer og måtte si opp 10% sine 29 700 ansatte samtidig som man måtte utsette betaling av regninger i 60 dager. Flyselskapet Nordeste ble overtatt av Varig i 1995.

Økonomisk krise[rediger | rediger kilde]

På grunn av omfattende gjeld ble selskapet tatt under konkursbeskyttelse i 2005. De økonomiske problemene forverret seg og ruteprogrammet ble kraftig redusert i løpet av første halvår av 2006. I løpet av de syv første månedene av 2006 ble også den operative flåten redusert fra 58 og ned til 10 fly. Etter flere mislykkede forsøk på refinansiering ble Varig kjøpt av det amerikansk-brasiliansk konsortiet «Volo do Brasil» på auksjon i juli 2006. Rent teknisk skjedde dette ved at de nye eierne kjøpte de operative delene av selskapet som ble overført til et «nytt» Varig, mens gjelda i «gamle» Varig ble overtatt av datterselskapet Nordeste. De nye eierne reduserte antallet ansatte fra om lag 9 500 og ned til om lag 4000.

I slutten av januar 2007 mistet Varig sitt medlemskap i flyselskap-alliansen Star Alliance. Samtidig gikk flyselskapet LAN Chile inn med et større lån til de nye eierne. I slutten av mars samme år offentliggjorde flyselskapet GOL at de hadde kjøpt Varig. GOL har gradvis redusert driften i Varig og i 2009 opererte selskapet ikke lengre egne ruter. I stedet utførte Varig flygninger på rutene til GOL.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]