VOLMET

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shannon Volmet mottatt på 5505kHz kl.2000 UTC 31/3 2013 i Storbritannia.

VOLMET (fransk for VOL, fly og METEO for vær, eller: meteorologiske meldinger for fly underveis, er et verdensomspennende nettverk av radiostasjoner som sender standardiserte værrapporter og værmeldinger.

TAF er en standardisert værmelding for en flyplass for de nærmeste timene.

SIGMET og METAR er rapporter om værsituasjonen på en flyplass eller i et luftrom på ett tidspunkt i nær fortid.

Meldingene sendes på kortbølge innen et av kortbølgebåndene avsatt til flytrafikk. Det benyttes enkelt sidebåndsteknikk, SSB, med øvre sidebånd, USB. I enkelte områder sendes dette også på VHF i VHF-flybåndet.

Piloter som flyr interkontinentale ruter lytter på disse sendingene for å forberede seg på værforholdene både på ruten de skal fly og for flyplassen de skal lande på. Værforholdene og vindretningen vil ofte bestemme rullebaneretning og innflygingsprosedyrer som velges.

VOLMET nettverket deler verden inn i mange definerte regioner der bestemte VOLMET sendere sender værrapporter og værmelding for definerte større flyplasser i regionen til bestemte tider. Timeplanen deles i fem-minutters intervaller med en bestemt liste flyplasser i hvert intervall. Dette blir gjentatt en gang i timen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]