Vår Frue av Meritxell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vår Frue av Meritxell

Vår Frue av Meritxell (katalansk: Mare de Déu de Meritxell) er en statue av jomfru Maria og barnet, som også er Andorras skytshelgen. Statuen står i en helligdom i kommunen Canillo.

Statuen[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige statuen stammet fra det 12. århundre[1] og ble oppbevart i et kapell i den lille landsbyen Meritxell i kommunen Canillo.

Kapellet og statuen ble ødelagt i en brann i 1972. En ny statue ble laget av Sergi Mas.[2][3] En ny helligdom viet Vår frue av Meritxell, tegnet av arkitekten Ricardo Bofill, ble reist og innviet i 1976.[4]

Vernehelgen[rediger | rediger kilde]

Den nye Helligdommen for Vår frue av Meritxell

Vår frue av Meritxell feires 8. september. I 1873 ble hun erklært som Andorras vernehelgen[1] av Consell General og i 1921 ble festdagen gjort til nasjonaldag.

Sagn[rediger | rediger kilde]

Til Vår frue av Meritxell er det knyttet en overlevering om en åpenbaring: På veg til messe tidlig i januar skal folk ha kommet over en blomstrende villrose. Ved blomsten oppdaget de en statue av Maria og Jesusbarnet. Statuen ble plassert i et kapell, men neste dag var den borte og ble gjenfunnet ved rosebusken. Dette gjentok seg og underet ble tatt som et tegn på at folk skulle bygge en ny kirke til statuen. Det gjorde de, på et jordstykke som lå bar etter et snøfall.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Meritxell», Gran Enciclopèdia Catalana.
  2. ^ «Una Marededéu amb carisma», Església d’Urgell, nr. 338, mai, 2005, s. 6.
  3. ^ «La imatge de la Mare de Déu de Meritxell ha sigut sostreta del seu Santuari», L'Hdigital, 18. mai 2005.
  4. ^ «Mare de Déu de Meritxell», Bisbat d'Urgell.
  5. ^ «Visita al santuari de Meritxell» Arkivert 9. januar 2014 hos Wayback Machine., Discover Catalonia.