Väneko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Väneko er en svensk kurase basert på det opprinnelige svenske feet.

Väneko er definert som en såkalt allmogeko, sammen med Bohuskulla og Ringamålako. Dette er kyr som stammer fra det gamle feet i Sverige, før systematisk avlsarbeid ble satt i gang. Väneko anses som en rest av den hornete, sydsvenske allmogeko, som inkluderte nå utdødde raser som Smålandsko og Gotlandsko.

Väneko stammer fra Väne-Ryr i Västre Götaland. Der oppdaget man i begynnelsen av 1990-tallet en besetning som kun hadde brukt gårdsokser til avl, og som dermed ikke var blandet med moderne melkeraser. I denne opprinnelige besetningen fantes 31 kyr/kviger og 6 okser. Per 1. januar 2007 var antall registrerte vänekyr 167 kyr/kviger og 48 okser. De fleste finnes i Götaland, men det finnes også besetninger i Svealand. Det er opprettet en lukket stambok for Väneko.

Väneko er hornet, og finnes i mange fargevarianter. Voksenvekten for kyr er 500 kg. Kyrne anses som spenstige, lettbevegelige og gode til å finne mat. De brukes primært som ammekyr. Gjennomsnittlig avdrått (melkeproduksjon) er derfor ukjent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]