Hopp til innhold

Utumno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utumno (også kjent som Udun, som betyr «helvete») er et fiktivt sted fra J.R.R. Tolkiens bok Silmarillion og var en festningsborg som Morgoth hogde ut i Jernfjellene i Beleriand langt mot nord i Midgard under den første krigen mellom ham og valaene.

Denne enorme festningen ble hult ut under jorden og inneholdt utallige huler og kamre som strakte seg dypt under bakken. På denne måten ble det vanskelig å oppdage alle festningens hemmeligheter. Det var herfra han førte sin krig mot valaene for første gang, før tidsregningen i verden begynte. Utumno ble ødelagt under en lang og stri beleiring av valaene som endte med at Morgoth led sitt første nederlag og ble ført som fange til Valinor. Utumno ble siden aldri gjenoppbygget.

Da Morgoth vendte tilbake til Midgard tok han i stedet tilhold i sin andre festning, Angband, som lå mer mot vest i Jernfjellene. Denne festningen var blitt holdt klar for ham av Sauron, som hadde tjent som Angbands øverstkommanderende. For selv om valaene også angrep denne borgen under beleringen av Utumno, ødela de den ikke fullt og helt, de klarte heller ikke å finne Sauron, som hadde skjult seg der. Derfor kunne Morgoth gjenoppbygge og forsterke Angband, og det var i Angband han holdt til i de resterende årene av krigen.

Autoritetsdata