Bruker:Dsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

DSK:Sandkasse[rediger | rediger kilde]

Primus[rediger | rediger kilde]

Primus lat. Den første.

Primus er et folkelig utrykk for kokeapparat for væskeformig brensel i gassform. Navnet stammer fra den mest kjente produsenten av slike fra omtrent første havdel av 1900 tallet.

Primus er også et varemerke fortsatt. I dagligtalen i de senere år, har primus blitt et generelt utrykk for turkokeapparat uavhengig av brenselstype.

Den tradisjonelle primussen i Norge, var en 3 bent messingtank for parafin, med brenner og kjelestøtte montert oppå tanken.

Fra ca 2. verdenskrig begynte forsvaret å bruke en primus

som var sammenleggbar, og den var montert i en beskyttende stålkasse.

Etter Norges inntreden i EØS, ble også bensin tillatt som drivstoff på kokeapparater, og utvalget ble raskt mye større enn tidligere.

Norke produsenter har vært: Fuhrmeister nær Bergen og Høvik Verk nær Oslo

Funksjonsbeskrivelse: Parafin, bensin eller lignende blir presset (ved hjelp av lufttrykk), gjennom en brenner som har en eller annen form for forvarming slik at det dannes damp. Dampen slippes ut gjennom en dyse, og den forbrennes sammen med luft. Forbrenningen er nesten fullstendig, og det dannes lite sot. For å oppnå parafindamp i starten, forvarmes brenneren oftest med en spritflamme.

Kjente polfarere har benyttet primusser av tradisjonell type fra Nansen på 1890-tallet til Monika Kristensen i 1986-87. På senere polferder, har det blitt mer vanlig å benytte mer kompliserte brennere som alikevel er enklere å betjene. Primus er utbredt i bruk i enkelte u-land, og ikke minst av beduiner i Sahara. Det foreligger uenighet om det har vært vesentlig teknisk

utvikling av primussen siden introduksjonen, Endringene går i all vesentlighet ut på at brennerene har blitt lettere, enklere å behandle og mer driftsikre. Siste nytt i utviklingen, er osmosisk pumping av drivstoff. Dette er pr februar 2006 ikke lansert kommerielt, men er under utprøving hos forsvaret i USA.

Det finnes fortsatt ganske mange produsenter, og pr 2006 er Optimus, Primus, MSR, og Coleman noen av de mest brukte i Norge.

Primus som samleobjekt.[rediger | rediger kilde]

Det finnes et mindre samlemiljø i her i landet, og et stort internasjonalt.

Sammenlignet med turkokeapparater for gass, som propan eller butan, er primussen opptil 10 ganger så dyr. Dette skyldes både små serier, komplisert produksjon, og anerkjennelsen av at apparatet fungerer under fohold hvor gassapparater ikke holder stand. Til vanlig sommer-champing har gassprimusen etterhvert tatt over markedet, både p.g.a. enkel betjening og lavere pris. En tredje variant benytter sprit, og benyttes av mange p.g.a. sin enkle konstruksjon.

Mer informasjon og bilder kan finnes på følgende steder.[rediger | rediger kilde]

http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_stove

http://spiritburner.com/ (engelskspråklige sider (over 1000)) http://home.no.net/primuser/ (Norsk samler med mange lenker)

galleri testoppsett[rediger | rediger kilde]

00[rediger | rediger kilde]

En liten gassbrenner med futterale.
MSR WindPro med stekepanne, varmereflektor, vindskjerm og isobutane/propane boks

Inndelingen av turkokeapparater i flere grove kategorier er basert på brennstoff typen som brukes:

  1. Enkel brenner ofte uten regulering i det heletatt, og som bruker fast eller flytende brennstoff som tilføres før kokeapparatet tennes.

Gjengetabell[rediger | rediger kilde]

sett inn