Urim og Tummim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Urim og Tummim (Hebraisk: הָאוּרִים וְהַתֻּמִּים, hāʾÛrîm wəhatTummîm, usikker betydning, muligens «lys og åpenbarelse») var i Den hebraiske bibelen (Det gamle testamente) elementer i hoshen, brystduken som ble båret av ypperstepresten i Israel. De er forbundet med orakel og spådom. De fleste forskere antar at frasen refererer til et sett med to objekter som ble benyttet av ypperstepresten som ble sluppet eller kastet og således avslørte Guds vilje.[1][2]

Urim og Tummim opptrer første gang i Andre Mosebok, men uten å spesifisere hvordan de så ut.[3] De omtales for å være en del av bryststykket som ble båret av Aron i det hellige sted.

Hos De siste dagers hellige (mormonere) har Urim og Tummim fått en spesiell betydning. Der hevdes det at Joseph Smith kom i besittelse av loddene og brukte dem.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peake, Arthur, red. (1919): 191 A Commentary on the Bible, s. 191
  2. ^ Muss-Arnolt, William (juli 1900): «The Urim and Thummim: A Suggestion as to their Original Nature and Significance», i: American Journal of Semitic Languages and Literatures (continuing Hebraica), XVI (4).
  3. ^ Nettbibelen: Andre Mosebok 28:30. Sitat: «I bryststykket skal du legge urim og tummim. De skal ligge ved Arons hjerte når han trer fram for Herren. Aron skal alltid bære domsavgjørelsene for Israels sønner ved sitt hjerte for Herrens ansikt.»