Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca
LandGuatemala
Grunnlagt7. februar 1982
HovedkvarterGuatemala by
IdeologiSosialisme venstrenasjonalisme marxisme-leninisme Bolivarisme antiimperialisme
Politisk posisjonVenstreekstremisme
Nettstedwww.urng-maiz.org.gt

Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca (spansk: Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, URNG-MAIZ eller mest URNG) er et politisk parti fra Guatemala som startet som en geriljabevegelse, men som la ned sine våpen i 1996 og ble en juridisk politisk parti i 1998 som følge av fredsprosessen som kom etter at den guatemalanske borgerkrigen var over.

URNG ble grunnlagt som en paraplyorganisasjon på begynnelsen av 1980-tallet med flere revolusjonære grupperinger som var aktive i Guatemala. Dette var Guerrilla Army of the Poor (EGP), Revolutionary Organisering of People in Arms (ORPA) og flere væpnede styrker som bestod av fattige bønder og opprørere.

23. mars 1982 kom den pensjonerte guatemalanske generalen Efrain Rios Montt til makten som leder av en militærjunta som begynte en voldelig kampanje i høylandet i Guatemala, der det bodde flere urfolk og indianerstammer. Han hadde støttespillere innen URNG frem til han ble styrtet året etter.

I 1987 forandret gerilja-organisasjonen URNG navnet sitt til Guatemalas Party of Labour (PGT). Den 29. desember 1996 ble en fredsavtale undertegnet av regjeringen i Guatemala og URNG i nærvær av FNs generalsekretær Boutros Boutros-Ghali. Dette var den offisielle slutten på en 36 år lang borgerkrig.

Generalsekretæren i URNG, Comandante Rolando Moran, og president Álvaro Arzú hadde i fellesskap fått Unescos fredspris for deres felles innsats for å få slutt på borgerkrigen og å nå frem en varig fredsavtale i Guatemala.

I det neste frie valget, avholdt den 9. november 2003, fikk partiet 4,2% av stemmene og 2 av 158 seter i kongressen. I presidentvalget, avholdt samme dag, fikk deres kandidat Rodrigo Asturias 2,6% av stemmene. Ved valget i 2007 fikk partiet 3,72% og to plasser i Kongressen. I presidentvalget den samme dagen, fikk partiets kandidat Miguel Ángel Sandoval bare 2,14% av stemmene.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]