Understøttelseskassen for uheldige sjømenn i Risør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Understøttelseskassen for uheldige sjømenn i Risør var en privat sykeforsikring og gjensidig understøttelsestiltak for lokale sjømenn fra Risør og deres etterlatte. Foreningen ble stiftet 26. mars 1820 i Risør under navnet «Understøttelses Indretningen for Uhældige Søemænd i Østerrisøer Bye og Tolddistrikt».[1] Foreningens medlemmer betalte inn kontingent for å forsikre seg mot uventede hendelser.

Foreningen har endret navn flere ganger. I 1842 endret den navn til «Østerrisøer Byes og Sønneløv Sogns Understøttelseskasse for Uhældige Søemend». Foreningen ble delt i 1854. Offiserene forble i foreningen, mens det øvrige mannskapet gikk ut og ble senere medlem av Arbeiderforeningens understøttelseskasse. Foreningen endret samtidig navn til «Østerrisøer Byes og Sønneløv Sogns Understøttelseskasse for Skibsførere og Styrmend». I 1872 endret den igjen navn til «Risørs Skipperforenings Assurance Indretning». Understøttelseskassen ble oppløst i 1958, grunnet få medlemmer.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Forhandlingsprotokollen til «Understøttelseskassen for uheldige sjømenn i Risør» befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. Protokollen dekker årene fra oppstarten i 1832 og går frem til 1890.

Forhandlingsprotokollen ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2018 som en del av Seilskutearkivene fra Aust‐Agder 1820‐1920. Protokollen gir et unikt innblikk i en av de tidlige forsikringsordningene for sjøfolk.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]