Umbra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Umbra er et latinsk uttrykk, og betyr «skygge». I flertall sier man umbrae eller umbræ. Man kan også omtale et objekt eller et tema som umbralsk, som betyr at det er totalt eller delvis ukjent/tildekket.

Umbra, penumbra og antumbra.
Eksempel på umbra, penumbra og antumbra utenom astronomi.

Uttrykkene umbra, penumbra og antumbra er navn på tre deler av skyggen laget av en lyskilde. For en lyskilde som kommer fra ét punkt, består skyggen av bare umbra.

Uttrykkene brukes som regel i sammenheng med himmellegemer.

Umbra[rediger | rediger kilde]

Umbra (Latin for "skygge") er det mørkeste punktet i en skygge. I skyggen er ingen del av lyset fra den gitte lyskilden tilstede. I astronomi vil en som ser en solformørkelse fra umbraen, se en total formørkelse.

Penumbra[rediger | rediger kilde]

Penumbra (fra det latinske ordet paenes "nesten" og umbra "skygge") er området hvor bare en del av lyskilden er dekket til. En som ser en solformørkelse fra penumbra vil oppleve en delvis formørkelse.

Antumbra[rediger | rediger kilde]

Antumbra er når objektet som lager skygge er helt omsluttet av lyskilden. Dersom en som ser en solformøfkelse fra antumbra beveger seg nærmere lyskilden, vil størrelsen på objektet øke helt til det oppnår full umbra, eller total formørkelse. En som ser en slik solformørkelse opplever en annulær formørkelse.

Jordens skygge (i rikitge proporsjoner) i forhold til månen (den gule prikken).

Referanser[rediger | rediger kilde]