Udødelige (Persia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Persiske Udødelige var et persisk elitevaktregiment under de gresk-persiske krigene.

Begrepet Udødelige kommer fra Herodot som kalte dem enten Ti Tusen eller Athanatoi (gresk:Ἀθάνατοι; udødelige). Perserne selv brukte nok ikke begrepet, Herodot kan ha brukt en forvridning av begrepet anusiya (kompanjonger).

Herodot forteller at Udødelige var tungt infanteri ledet av Hydarnes som ble holdt konstant på 10 000 mann, hver drepte, alvorlig sårede eller syke medlem ble umiddelbart byttet ut med en ny. Regimentet aksepterte bare mediske eller persiske søkere.

Deres våpen var et skjold av lær og tre, et kort spyd med en jerntupp og en motbalanse på den andre enden, en bue med piler, et hylster for dem og en dolk eller et kort sverd. Regimentets uniform bestod av en tiara eller myk feltlue, en brodert langarmet tunik, bukser og en rustningskappe. Deres vanlige taktiske disposisjon var at den fremste rekken ville angripe fienden mens bakre rekker skjøt piler for å støtte angrepet.

Regimentet ble fulgt av et vogntog med dekkede vogner, kameler og esler som transporterte deres kvinner og tjenerne og de fikk spesialmat.

Udødelige deltok i slagene ved Marathon og Thermopylene og var i de persiske okkupasjonstroppene i Hellas i 479 f.Kr. under Mardonius. Aleksander den store beseiret dem i slaget ved Issos i 333 f.Kr.