Hopp til innhold

Ubon Ratchathani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ubon Ratchathani er provinshovedstaden i provinsen Ubon Ratchathani i det nordøstlige Thailand (kalt Isan-området). Befolkningen anslås (2005) til 122 500.

"Ubon", som er kortform av bynavnet, ligger ca. 630 km nordøst for hovedstaden Bangkok, henimot grensene mot Laos og Kambodsja.

Området var lenge behersket av khmerene, før Ayutthayariket under Rama Thibodi beseiret dem. Etter at Arutthaya ble ødelagt av burmeserne i 1767 tilvandret også andre folkestammer Ubon, dom Kha- og Suai-folkene. Kong Rama I fikk tyve år etter de lokale ledere til å organisere en sentral bosetting som lot seg forsvare bedre enn de spredte landsbyene folk inntil da bodde i. Den leder som lyktes i det, skulle få adelstittel. I 1786 klarte Thao Khamphong å anlegge denne større sentrale bosetningen. Den fikk navnet Ubon Ratchathani. Senere ble den flyttet til sin nåværende beliggenhet.

Det antas at byen vil få langt større økonomisk betydning enn den har i dag. Meget av Thailands handel med Laos, Kambodsja og Vietnam er tenkt knyttet til denne byen.