Twm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nettlesaren Mozilla Firefox og Xclock i twm

twm er en vindusbehandler for vindussystemet X, og har blitt distribuert som standard vindusbehandler med X siden fjerde utgivelse (X11R4). Den støtter tittellinjer, dekorerte vinduer og ikoner, i tillegg til at den er konfigurerbar til en viss grad. Selv om twm var et stort gjennombrudd i sin tid, har den blitt utmanøvrert av nyere vindusbehandlere og blir ikke vedlikeholdt lenger. Den er fortsatt tilgjengelig som en del av mange X-distribusjoner, selv om den stort sett blir brukt som «siste skanse».

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første versjonen, skrevet av Tom LaStrange for X11R1, ble publisert på Usenet comp.unic.sources den 13. juni 1988. Mindre enn ett år senere ble han kontaktet av Jim Fulton fra X Consortium som foreslo at LaStrange overga vedlikeholdet av kildekoden til X Consortium. Etter å ha gjort den kompatibel med den da nye Inter Client Communications Conventions Manual overtok den plassen til uwm som standard vindusbehandler fra X11R4.

Selv om twm i dag blir brukt meget sjelden har den hatt massiv innvirkning på utviklingen av vindusbehandlere. Flere vindusbehandlere, slik som swm; vtwm; tvtwm; ctwm; fvwm, bygger direkte videre på koden dens, mens andre har hentet ideer og konsepter derfra.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det har vært noe usikkerhet om hva twm egentlig står for. Navnet varierer ofte mellom Tom's og Tab Window Manager. Begge navnene er faktisk korrekte. Det originale navnet var Tom's Window Manager, men når X Consortium tok over prosjektet og flere andre personer bidro til det, ble navnet forandret til Tab Window Manager. Slik ble det forklart:

To save Tom LaStrange from being blamed for any of the massive numbers of changes that have been done to twm since he gave up control of it, the name "twm" now stands for "Tab Window Manager".

Ordet tab ble antagelig plukket ut fordi det startet med T, selv om den offisielle forklaringen var at med den rette konfigurasjonen (antagelig med SqueezeTitle-funsksjonen) kunne man få tittellingen til å bli kortere, slik at vinduene så ut som mapper.

Autoritetsdata