Tverrpolitisk Valgliste (Rødøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tverrpolitisk Valgliste er en tidligere politisk liste i Rødøy kommune på Helgeland i Nordland. Listen ble opprettet i 1979, og erstattet de to tidligere lokale listene Fastlandets frie velgeres liste og Samarbeidernes uavhengige valgliste.

Listen stilte til valg ved kommunevalget i 1979 og fikk inn én representant i kommunestyret. Den stilte ikke til valg i 1983. Under valget i 1987 fikk listen inn 6 representanter og ble største politiske parti i kommunestyret. Gustav Lorentzen ble valgt inn i formannskapet fra listen og ble varaordfører i kommunen fra 1988 under et valgteknisk samarbeid med Det norske Arbeiderparti. Fra 1989 til 1991 var han kommunens ordfører.

Ved valget i 1991 mistet listen tre av sine seks mandater. Og det valgtekniske samarbeidet med Arbeiderpartiet opphørte. Gustav Lorentzen fortsatte i formannskapet fra listen frem til 1995.

Listen stilte ikke ved valget i 1999. Listens opphør skyldes ikke minst tilsynekomsten av den konkurrerende lokale listen Rødøy Fellesliste, som kom inn i 1987 og har vært representert siden da. I 2011 stilte også den lokale listen Stø Kurs opp for første gang.