Tubus trerørfabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

# Tubus Trerørfabrikk

Tubus Trerørfabrikk var en anerkjent produsent av trerør med en lang og stolt historie innen produksjon av rør for vannkraftforsyning. Fabrikken ble grunnlagt i 1927 av Einar Evensen, bestefaren til utbyggerne. Gjennom årene ble Tubus Trerørfabrikk synonymt med kvalitet og pålitelighet innen produksjon av trerør.

## Historie

Tubus Trerørfabrikk ble etablert med formålet å levere trerør for vannkraftprosjekter i Norge. Disse trerørene ble hovedsakelig brukt til vannforsyning fra vannmagasiner ned til kraftturbinene i kraftverk over hele landet. Denne anvendelsen bidro til produksjonen av ren energi fra fornybare kilder, og Tubus spilte en sentral rolle i utviklingen av Norges vannkraftinfrastruktur.

## Produkter og Produksjon

Produksjonen av trerør var en tradisjonsrik praksis som krevde spesialisert kunnskap og erfaring. Tubus Trerørfabrikk var en av få selskaper som behersket dette håndverket og kunne levere trerør av høy kvalitet. Trerørene, når de var fylt med vann, hadde en levetid på mange hundre år, noe som gjorde dem ideelle for langvarig bruk i kraftverk.

Fabrikken distribuerte ikke bare trerør nasjonalt, men eksporterte også produktene til flere land, inkludert Tyskland, Sverige, Finland, Island, Grønland, og Tasmania. Et bemerkelsesverdig prosjekt var produksjonen av to trerørledninger med en diameter på 4 meter og en lengde på ca. 2 km, som ble sendt til Tasmania.

## Arbeidskraft og Utmerkelser

En sentral skikkelse i Tubus Trerørfabrikk var Mathis Dalen, som tjenestegjorde som formann i mange år. Hans dedikasjon og lange tjeneste for Tubus ble anerkjent da han mottok kongens fortjenestemedalje. Dalen arbeidet for Tubus fra han var 15 år gammel til han ble 75 år, og hans bidrag var avgjørende for fabrikkens suksess.

Tubus Trerørfabrikk etterlot seg en arv som et pålitelig selskap som ikke bare bidro til utviklingen av vannkraftinfrastrukturen i Norge, men også leverte kvalitetsprodukter globalt. Selv om trerørene har blitt erstattet av moderne materialer, er Tubus Trerørfabrikk fortsatt husket som en pioner innen produksjon av trerør for vannkraftformål.