Truss rod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plansje over en gammel patent på en truss rod (T. McHugh 1921)

Truss rod (engelsk: truss, 'bindingsverk' og rod,'stang') er et spenningsstag som ligger i halsen på gitarer og andre strengeinstrumenter. Staget er med på å bestemme kurven («relief») langs instrumentets hals, som er viktig for både intonasjon og spillbarhet.

Halsen på et strengeinstrument er et smalt stykke treverk som er sårbart for fuktighets- og temperaturforandringer, og ømfintlig overfor det kraftige trekket strengene utgjør. En truss rod bidrar både til å stabilisere, og fordi den kan justeres også til å oppnå en mest mulig optimal kurve i forhold til strengene. En truss rod følger hele halsens lengde, og vil oftest være tilgjengelig for justering i den ene eller i begge ender.[1][2]

Diagnostisering[rediger | rediger kilde]

Det er vanlig å tenke at en hals skal være «bein», mens det optimale er en svakt salrygget hals hvor man kan holde nede samme streng i både 1. og 12. bånd på én gang, og strengen mellom klinger fritt uten å berøre noen av båndene. Avstanden fra strengene ned til båndene skal likevel være minst mulig, og en svært salrygget hals vil være veldig tung å spille på.

Halsen kan også vurderes visuelt, ved å sette øyet ved instrumentets oversadel og sikte nedover langs halsen. Siden en spent streng vil være helt rett, kan man bruke den som sammenligning for å vurdere om halsen har en ønsket kurve, og om den ser jevn ut. Halsen kan være vridd, så det er anbefalt å se langs begge sider.

Under spilling kan skurring fra strenger som kommer nedi bånd være et tegn på at halsen er for lite salrygget, og hvis det er tungt å holde grep kan det være et tegn på at den er for mye salrygget. Begge disse feilene kan imidlertid også ha andre årsaker, henholdsvis at enkeltbånd står for høyt i gripebrettet fordi de er unøyaktig montert eller har løftet seg fra spalten de står i, eller at sadelen og/eller oversadelen er for høy og bør files ned.[3]

Justering[rediger | rediger kilde]

Truss rod 1.jpg

På instrumenter med en resonanskasse er truss rod gjerne tilgjengelig fra lydhullet, og kan enkelt justeres med en unbrakonøkkel uten å fjerne strengene. Andre løsninger er at man må ta av et deksel på instrumentets kropp eller hode for å nå stangen.

For å øke kurven må spennet fra en truss rod slippes. Da vil halsen respondere på trekket fra strengene, og løfte seg. Avstanden mellom gripebrettet og strengene blir da større. Når spennet økes, skjer det motsatte; halsens kurve minker fordi den blir presset bakover, og avstanden mellom strengene og gripebrettet blir mindre.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Truss Rods». Nettstedet warmoth.com. Besøkt 2. november 2015.  Arkivert 18. oktober 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b «Fixing your guitars truss rod and string action». Nettstedet instructables.com. Besøkt 2. november 2015. 
  3. ^ «Ed's Shed: How to tell if your guitar's neck needs be adjusted». Nettstedet guitarworld.com. Arkivert fra originalen 16. november 2015. Besøkt 2. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]