Tripp-trapp-tresko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spillbrett: Utgangspunktet, før spillerne har begynt å merke rutene med sine symboler.

Tripp-trapp-tresko, også kjent som tre på rad eller bondesjakk, er et brettspill der målet er å få tre av sine symboler på en rett linje. Spillet kan kategoriseres som et abstrakt strategispill da det ikke har noe spesielt tema og ikke inneholder elementer av flaks.

Spillet blir ofte regnet som en barnelek på bakgrunn av den lave vanskelighetsgraden. Totale mulige kombinasjoner av spill er til sammen 255 168 hvis en ser bort fra symmetrier.[1] Til sammenligning vil et sjakkspill ha 809 896 mulige kombinasjoner etter bare 5 trekk.[2]

Regler[rediger | rediger kilde]

Spillet er laget for 2 spillere hvor hver spiller har sitt symbol som regel representert av en X eller en O. Spilleflaten er et kvadrat med tre ganger tre ruter (bilde). Spillerne har kun lov til å sette symbolet sitt i en tom rute om gangen før de skifter tur. Førstemann som har tre av sine symboler langs en rett linje, har vunnet spillet.

Eksempel på progresjon i spill:

Eksempel på progresjon i spill der X vinner

Spillstrategier[rediger | rediger kilde]

Hvis begge spillerne spiller optimalt, så ender spillet uavgjort. Et vanlig førstetrekket for personen som starter er å plassere merket sitt på det midterste feltet. I tilfeller der motspiller svarer med å plassere merket sitt i et av midtfeltene vil spilleren kunne vinne spillet etter 2 trekk hvis han plasserer merket sitt i et hjørne. For å unngå å tape bør motspilleren derfor plassere sitt merke i et av hjørnene. Etter de to første trekkene vil spillet ende uavgjort så lenge begge spillere passer på å blokkere motspillerens umiddelbare sjanser til å få tre på rad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]