Trigger (musikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En trigger, også noen ganger kalt kontaktmikrofon eller triggermikrofon, er en sensor enten inne i en elektronisk tromme eller festet til en akustisk tromme, for å sende et signal til en trommemodul som spiller av en lydfil (som som regel representerer trommen signalet kommer fra) hver gang trommestikken eller pedalen møter trommer. På akustiske trommesett sees dette som regel på som erstatning for mikrofoner, ved liveshow eller studiobruk. Det finnes flere grunner for å bruke triggere. En av dem kan være at ved bruk av blastbeats så kan lyden av en akustisk basstromme ved raske gjentatte slag oppfattes som en serie buldring istedenfor rene slag. Ved å bruke triggere kan man som regel høre hvert slag, selv om det avhenger av hvilken lyd modulen spiller av.

Hvordan det virker[rediger | rediger kilde]

En triggermikrofon festes på en tromme (dersom dette er et elektrisk trommesett, er det allerede trigger inne i trommen), som berører skinnet på trommen. Når trommestikken eller pedalen treffer trommeskinnet, og det vibrerer, sendes et signal fra triggeren til en trommemodul. Når trommemodulen mottar signalet, sender den en forvalgt lyd til eventuelle miksebord, som en vanlig mikrofon, så det publikum hører er en forhåndslaget lyd, som blir aktivert av berøring av trommeskinnet (derav navnet «trigger»). Basstrommen er den vanligste trommen å bruke triggere på, men det hender at artister bruker de på hele settet, som regel unntatt cymbaler og hi-hater.

Fordeler[rediger | rediger kilde]

En klar fordel, som nevnt tidligere i artikkelen, er at det er mulig å spille raske gjentatte slag med klarhet. Alle slagene får likt volum, så det spiller liten rolle hvor hardt man spiller. Trommeslageren kan spare tid, siden han som regel slipper å stemme trommene, og å mikke de opp.

Ulemper[rediger | rediger kilde]

Fordi alle slagene får likt volum (gjelder ikke for elektriske trommesett) får man mindre mulighet for dynamisk spilling. Utstyret koster som regel også en god sum penger, spesielt hvis man skal ha «sikkert» utstyr; jo dyrere de er, jo mindre sjanse er det for at triggermikrofonen, misoppfatter slag (for eksempel, trommeslageren slår et slag, og modulen spiller av flere, eller ingen). Mange fans ser på triggere som juksing, fordi det ikke spiller noen rolle hvor hardt artisten slår.

Andre bruksområder[rediger | rediger kilde]

Triggerpads (omtrent det samme som de som brukes i elektroniske trommesett) kan brukes til opplæring og trening. Mike Portnoy, trommeslageren i Dream Theater har en slik triggerpad som han bruker for å telle opp slagene i starten før en sang (istedenfor på hi-haten eller andre komponenter av settet). Resten av bandmedlemmene og crewet hører opptellingen, og vet når sangen begynner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]