Transposisjon av de store arterier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Hjertefeilen Transposisjon av de store arterier (TGA, Transposition of the Great Arteries) er en medfødt hjertefeil. 10-15 barn får denne feilen i året(Norge). Et barn med TGA trenger bare litt ekstra oppfølging. Bortsett fra det, så er barnet nesten likt som et annet. Det som skjer når de store arteriene byttes om, er at det pumpes oksygenfattig blod ut i kroppen, mens det oksygenrike blodet går til lungene. Da kan barn få et såkalt "blått barn" syndrom. Det er fordi det er så mye blått(oksygenfattig) blod i kroppen.

Ved denne misdannelsen har de to hovedårene som leder blodet ut fra hjertet, byttet plass (se tegningen). Dette innebærer at hjertet pumper blod ut i to kretsløp som ikke er knyttet sammen. Blodet som har vært innom lungene pumpes tilbake til lungene, og resten av kroppens vev og organer får blod som ikke har vært innom lungene - og dermed heller ikke inneholder oksygen. For at barnet i det hele tatt skal kunne være i live, må barnet også ha en septumdefekt (et hull mellom de to hjertehalvdelene) slik at blodet fra de to kretsløpene til en viss grad blir blandet. Dette er en tilstand som krever kirurgisk behandling med ombytting av blodårene svært tidlig, skal barnet overleve.

Behandling Medisinen er kommet langt når det gjelder behandling av medfødte hjertefeil. Det finnes i dag behandlingstilbud som gjør at de fleste med hjertefeil kan leve et helt eller tilnærmet normalt liv. Behandlingen kan være i form av kirurgi, legemidler eller hjelpemiddel som kunstige hjerteklaffer og pacemakere. Hvilken type behandling som gis er avhengig av feilens art og størrelse. Fremskritt innen operasjonsteknikk gjør at hjertekirurgi nå kan gjøres mye tidligere enn før, vel halvparten opereres nå før 2 års alder.

Prognose Dette vil være forskjellig for hvert enkelt tilfelle. De fleste kan behandles, men det forekommer også tilfeller hvor hjertefeilen er så stor eller komplisert at en ikke kan gjøre noe med den. I og med at forskjellene er så store må du spørre spesialisten om fremtidsutsiktene for ditt barn

Forening https://web.archive.org/web/20080514095551/http://mpi.ffhb.no/www/Doc/index.php?ac_id=1

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.