Træla-vraket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Træla-vraket er rester av et vrak oppdaget i sommeren 1989 i Teigen, i fjordarmen Træla ved Tønsberg. Trevirket som lot seg dateres, viser at vraket kom fra perioden 1280-1400. Under arbeid med en hyttebrygge om sommeren oppdaget grunneieren vrakdeler i fjæra, og tok kontakt med Norsk Sjøfartsmuseum etter en tid.

Det viser seg å være et mindre klinkbygget fartøy med seilføring. Det største som var funnet av Dag Nævestad fra Norsk Sjøfartsmuseum som undersøkte funnstedet, er kjølsvinet med en lengde på 3,6 meter, med størst bredde rundt mastehullet på 22 cm. Vraket som lå på meget grunt vann rett under den nye bryggen fra 1989 har ikke blitt utgravet, og er sårbart fordi vrakrestene som var funnet, var revet løs av isgang. Ettersom grunneieren ikke hadde meldt fra tidlig nok, var skipstømmeret som ble tatt på land, opptørket og ikke lenger mulig å bevare. Fire løsrevne spant av eik var også funnet. Ett av spantene hadde spor av brann/forkulling på oversiden.

På grunnlag av vrakrestene hadde man konkludert med at fartøyet later til å være et mindre klinkbygget seilfartøy på rundt 30 fot lengde (under ti meter) fra middelalderen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Dag Nævestad, "Lokaliserte middelaldervrak i Øst-Norge", Norsk Sjøfartsmuseum Årbok 1998 ISBN 82-90089-59-9