Tospråklig lærer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En tospråklig lærer er en lærer som bidrar til å oppfylle kravene i opplæringslovas § 2-8: «Elevar i grunnskolen med anna morsmål enn norsk og samisk har rett til særskild norskopplæring til dei har tilstrekkeleg dugleik i norsk til å følgje den vanlege opplæringa i skolen. Om nødvendig har slike elevar også rett til morsmålsopplæring, tospråkleg fagopplæring eller begge delar.»

Mange av de tospråklige lærerne er voksne som kan har røtter som er sammenfallende med de nye elevenes bakgrunn og har ikke nødvendigvis formell lærerutdannelse som tilfredsstiller normale, norske krav. De fungerer både som assistenter, morsmålslærere og tospråklige lærere. Fremdeles representerer de tospråklige lærerne en liten minoritetsgruppe blant lærerne i den norske grunnskolen. De er en uensartet gruppe med svært ulik bakgrunn både i forhold til norske lærere og seg i mellom. De kommer fra forskjellige etniske grupper og nasjoner og har forskjellige språk- og kulturbakgrunn. Deres læringssyn kan også variere både sett i forhold til læringssynet i den norske skolen og seg i mellom. Noen har lærerutdanning og praksis som lærere fra hjemlandet, andre ikke. Noen mangler formell kompetanse som lærere, eller har en helt annen yrkesbakgrunn enn læreryrke fra hjemlandet.

Tospråklige lærere skal tilrettelegge undervisningen for de minoritetsspråklige barna.

I veiledning L97-2003 PKT.3.1. blir tospråklige læreres funksjon og arbeidsoppgaver belyst. Blant disse kan nevns at tospråklige lærere kan bidra til at elevene forstår hva som foregår i et klasserom, både språklig og tolkning av kulturelle koder. Tospråklige lærere har en viktig språklig oppgave. Det er, ifølge Vygotsky, et gjensidig påvirkningsforhold mellom førstespråkutviklingen og andrespråksutviklingen.[1] Ut fra denne påstanden blir tospråklige læreres rolle viktig i sammenheng med opplæring i morsmålet, og dermed også for norskopplæringen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øzerk 1996:164