Toksinologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Toksinologi er læren om naturlige giftstoffer (biotoksiner) som produseres av levende organismer, biotoksinenes kjemi, virkemekanismer, kliniske effekter i mennesker og dyr (toksikologi), biologien til organismene som produserer dem, og toksinenes rolle i det naturlige miljøet.

Biotoksiner[rediger | rediger kilde]

Naturlige toksiner (biotoksiner) produseres av levende organismer, i motsetning til industrielt fremstilte, toksiske kjemikalier (toksikanter).

Biotoksiner inkluderer giftstoffer som brukes passivt som del av forsvarsmekanismene til organismene som produserer dem og gifter som organismene bruker aktivt til angrep.

Naturlige giftstoffer viser en enorm variasjon i struktur og størrelse. Mange er så komplisert oppbygd at det er for vanskelig å fremstille dem ved kjemisk syntese. Referansetoksiner til analyser må derfor ekstraheres i små mengder fra de produserende organismene.

Organismer som produserer biotoksiner[rediger | rediger kilde]

Biotoksiner blir produsert av mikroorganismer, inkludert bakterier (bakteriotoksiner), alger (algetoksiner/fykotoksiner) og (mugg)sopp (mykotoksiner), så vel som planter (plantetoksiner/fytotoksiner) og dyr (dyretoksiner/zootoksiner).

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

International Society on Toxinology (IST) er et globalt selskap av forskere som jobber med forskjellige disipliner innen toksinologi. IST ble grunnlagt i 1962. Selskapet organiserer en internasjonal konferanser hvert tredje år, og regionale møter i mellomliggende år. IST arbeider med å standardisere navngivning for naturlige gifter og arbeider internasjonalt med å heve kompetansen innen klinisk toksinologi (forgiftning med naturlige gifter).[1]. Toxicon er det offisielle tidsskriftet for IST. Et annet relevant tidsskrift er Toxins[2] som har fokus på toksiner og toksinologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The International Society on Toxinology» (engelsk). Besøkt 5. november 2019. 
  2. ^ «Toxins». www.mdpi.com (engelsk). Besøkt 5. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]