Tjøme Historielag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tjøme Historielag ble stiftet den 23. september 1981. Ved starten var det 22 medlemmer. Frem til 1988 lå medlemstallet på ca. 100, for så å stige til vel 150 i 2003. Utover på 2000-tallet har Tjøme Historielag opplevd en stor medlemsvekst, og har per 2020 om lag 400 medlemmer. Laget har som formål å fremme interessen for, og øke kjennskapen til historie, kulturvern og tradisjoner.

Lagets aktiviteter består blant annet av arrangering møter med foredrag, lokalhistoriske utstillinger, ekskursjoner og kurs, slektsgransking, transkribering av kildemateriale og registrering og publisering av gamle fotografier, utgivelse av årboken Tjúma, medlemsbladet og andre historiske skrifter, vedlikehold og videreutvikling av Øvre Haug gård og å arbeide for vern av kulturminner. Laget er medlem av Landslaget for lokalhistorie (LLH).

Mangeårig styremedlem og leder Bjørn Holt Jacobsen ble i 2009 utnevnt til lagets første æresmedlem.

Museet[rediger | rediger kilde]

Skipsreder Ole Larsen Røed reiste på 1800-tallet en bygning som skulle huse kirkeinteriøret fra gamle Tjøme kirke, en kirke fra middelalderen som hadde blitt revet i 1865. Røed-familien skjenket bygningen til Tjøme kommune i 1901. I 2005 var huset i meget slett stand, og historielaget inngikk en avtale med kommunen om å overta og flytte bygget. Historielaget flyttet den fra tomten syd for Tjøme kirke til tunet på gårdsbruket «Victor» på Øvre Haug, der laget fra før disponerte et forsamlingshus.

Bygningen er på ca. 55 m², og planen var å benytte den til lagets utstillinger. Historielaget restaurerte huset gjennom iherdig dugnadsinnsats over flere år. Under ledelse av Gøthe Gøthesen lyktes historielaget i å presentere en permanent utstilling til Tjømes kulturuke i oktober 2010. Museet inneholder per 2020 en fast utstilling av skipsmodeller, maritime gjenstander og bilder fra Tjøme.[1]

Årboken Tjúma[rediger | rediger kilde]

Tjúma er Tjøme Historielags årsskrift. Ifølge bygdebokforfatteren Lorens Berg er «Tjúma» det gammelnorske navnet for Tjøme.

I 2000 utga laget sin første årbok. Frem til 2006 ga laget ut årboken annet hvert år. Initiativtageren til årbokutgivelsene var forfatteren og lokalhistorikeren Gøthe Gøthesen, som også var redaktør for mange av de første utgivelsene. Fra 2006 har årboken blitt utgitt hvert år. I Tjúma finner en lokalhistoriske stoff både fra fjern og nær fortid skrevet både av «glade amatører» og mer drevne skribenter. I årene 2001, 2003 og 2005 har vi hatt bøker med spesielle emner. Bøkene har gitt laget en del inntekter, men det viktigste er å få dokumentert den lokale historien.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Gøthe Gøthesen (2001): Tjøme. Bilder for en nær fortid.
  • Gerd Brantenberg og Gøthe Gøthesen( red. ) (2003): "Bilder fra Tjøme." Utvalgte malerier og tegninger fra Tjøme.
  • Kirstine Dybvik (2005): "Barndomsminner fra Tjøme."
  • Svein Morten Olaussen (red.), Frank Andersen, Geir Sætevik og Bjørn E. Bjørgan (2020): Milorg på øyene

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tjøme Historielag». Tjøme historielag. Besøkt 29. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]