Tindlund Skolekorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Historie[rediger | rediger kilde]

Tindlund Skolekorps var et skolekorps på Greåker. Det ble stiftet 10.10.1933 som Greåker Skoles Guttemusikkorps. Korpset var da det andre Guttemusikkorpset som ble stiftet i Sarpsborg (Sarpsborg Guttekorps ble stiftet i 1914). Initiativtaker og første dirigent var Alfred Lande som var lærer på Greåker skole. Han var senere med å starte Lande Guttemusikkorps (Lande Skolemusikkorps) i 1949.

Greåker Skoles Guttemusikkorps i 1933

Korpset holdt til på Greåker skole frem til denne ble nedlagt og den nye skolen på Tindlund ble bygget på 1960-tallet. Da flyttet korpset etter og hadde tilholdssted der siden. Korpset rekrutterte medlemmer fra Tindlund, Hannestad og Grålum skoler. Korpset hadde fra starten i 1933 lyseblå uniformjakker, lyseblå båtlue og hvite bukser. I 1955 fikk korpset nye uniformer som var mørkere blå med gulldetaljer, blå båtlue, og hvite bukser. Før jubileet i 1973 fikk korpset nok en gang nye uniformer. Disse var mørkeblå og røde, grå bukse med rød stripe og grå cowboy hatt. Cowboyhattene ble byttet ut med blå/rød båtlue på 1980 tallet.

Korpsets fane har fra starten vært blå med gulltekst med korpsets navn og stiftelses dato. Bildet på fanen viser en musikant i uniform som står på Greåker fort og spiller med Greåker i bakgrunnen. Korpset første fane er utstilt på Musikkhuset på Greåker.

Korpset var pionerer på å ha med jenter i korpset. På grunn av sviktene rekruttering, og at korpset mistet mange gutter fra Lande til det nystartede Lande Guttemusikkorps, tok korpset som det første i Norge opp jenter som medlemmer i 1949/50. Dette ble godkjent under tvil av Norges Musikkorpsforbund, som ikke åpnet opp fullt for at jenter kunne bli medlemmer i skolekorps før i 1956. Korpset byttet navn til Greåker Skolekorps etter at jentene ble med. Imidlertid forsvant jentene fra korpset igjen utover 1950 tallet, og i 1959 byttet korpset navn til Greåker Guttemusikkorps. Utover 1960-tallet ble jentene med igjen, og fra ca.1965 ble navnbytte et tema. Navnet holdt seg frem til 1970 da det ble vedtatt byttet til Tindlund Skolekorps.

Korpset skapte bråk på Greåker da det ble klart at korpset valgte å delta i 17.mai feiringen i Sarpsborg istedenfor på Greåker. Bakgrunnen for dette var at de fleste av korpset medlemmer gikk på Hannestad skole som gikk i 17.mai toget i Sarpsborg, og ikke på Greåker. Korpset tilbød seg å spille begge steder, men da måtte tidspunktet for arrangementet på Greåker flyttes til senere på dagen. Etter mye avisskriving og mishag fra enkeltpersoner og foreninger på Greåker, valgte korpset å holde på sitt og spilte i Sarpsborg fra 1990. Etter to år justerte man omsider tiden for 17.mai toget på Greåker slik at korpset rakk begge togene, og slik var det frem til virksomheten i korpset opphørte. 17.mai 1992 ble Tindlund Skolekorps historiske ved å bli det første korpset utenom Sarpsborg Guttekorps og Sarpsborg Jentekorps til å gå først i 17.mai toget i Sarpsborg. Årsaken til dette var at Sarpsborg hadde blitt storkommune og det var blitt vedtatt at det skulle gå på rundgang blant alle den nye kommunens korps.

Greåker Skoles guttemusikkorps 1938
Greåker Skolekorps først med jenter 1950
Greåker Skolekorps 25-år 1958

Etter at korpset i likhet med andre korps begynte å slite med rekrutteringen utover 1990-tallet. Korpset gikk fra å være ca 50 medlemmer på slutten av 80-tallet til mellom 25-30 medlemmer gjennom 90-tallet. Etter tusenårsskiftet ble det ennå færre, og på midten av 00-tallet opphørte virksomheten i korpset etter mer enn 70 års drift.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Korpset har deltatt i ulike konkurranser opp gjennom historien. Av høydepunkter kan nevnes seier i 2.divisjon på NM i 1981, seier i 2.divisjon på Olavspillene i 1984 og seier på Hamarfestivalen i 1989.

Marsj som er skrevet til korpset[rediger | rediger kilde]

"Greåker-guttenes marsj" av Alfred Hovden.

Profesjonelle musikere som har sitt utspring fra Tindlund Skolekorps[rediger | rediger kilde]

Det er flere musikere som spiller i våre profesjonelle korps har startet sin musikalske løpebane i Tindlund skolekorps. Noen av disse er:

Lars T. Holm, profesjonell dirigent.

Heidi Holm, saksofon, Kongelige norske marines musikkorps.

Rune A. Halvorsen, slagverk, KORK

Britt K. Larsen, Waldhorn, Det norske blåseensemlet.

Tindlund skolekorps 40-år 1973

Pål W. Magnussen, trombone, Forsvarets stabsmusikkorps.

Dirigenter[rediger | rediger kilde]

Alfred Lande (1933-50)

Einar Johnsen (1950-66)

Svein Halvorsen (1966-76)

Ingar Krogfoss

Tindlund skolekorps 45-år 1978

Ingar Hansen

Kjell Bernhard Olsen

Kjell Holme

Pål Magnussen

Kjell Otto Larsen

Rune Halvorsen

Geir Holm

Terje Aldar

Christer Claussen

Morten Andre Klemsdal

Tindlund skolekorps 55-år 1988

Arild Torp

Tindlund skolekorps ved 60-år 1993

Arild Syversen

Ledere[rediger | rediger kilde]

Henry Hansen

Karstein Hagstrøm

Kåre Hexeberg

Johs Reyter

Einar Johsen

Thorbjørn Nilsen

Arne Amundsen

Harald Holm

Armand Brekke

Ole Pettersen

Thor Juelsen

Thor Schade

Kjell Julsen

Reidun Abelsen

Tom Stokstad

Hans Rønning

Kai Otto Johansen

Elisabeth Elven

Berit Kjøge Næss

Per Morten Foss

Øyvind Fjeld