The dress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

The dress er et fotografi som ble en viral internettsensasjon 26. februar 2015, da seerne var uenige om kjolen (the dress) som var avbildet var farget svart og kongeblått, eller hvitt og gull. Fenomenet avdekket forskjeller i menneskets fargeoppfatning, som har vært gjenstand for pågående vitenskapelige undersøkelser av nevrovitenskap og synsvitenskap, med en rekke artikler publisert i fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter.

Bildet stammer fra et utvasket fargefotografi av en kjole lagt ut på det sosiale nettverkstjenesten Tumblr. I løpet av den første uken etter at bildet ble lagt på internett ble kjolen nevnt i mer enn 10 millioner tweets, ved å bruke hashtags som #thedress, #whiteandgold og #blackandblue. Selv om fargen på den faktiske kjolen til slutt ble bekreftet som blå og svart, fikk bildet mange diskusjoner, hvor brukerne diskuterte deres meninger om fargen og hvordan de oppfattet kjolen i fotografiet som en viss farge. Medlemmer av det vitenskapelige samfunnet begynte å undersøke bildet for ny innsikt i menneskets fargesyn.

Selve kjolen, som ble identifisert som et produkt av forhandleren Roman Originals, opplevde en kraftig økning i salget som følge av hendelsen. Forhandleren produserte også en engangsversjon av kjolen i hvitt og gull som veldedighetskampanje.