The Winter’s Tale (1910)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Winter's Tale
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm
Utgivelsesår1910
NasjonalitetUSA
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiTheodore Marston, Barry O'Neil Rediger dette på Wikidata
ManusLloyd Lonergan, Gertrude Thanhouser Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Edwin Thanhouser
Foran kamera
MedvirkendeAnna Rosemond, Frank Hall Crane, Mignon Anderson Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapThanhouser Company Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1910
Eksterne lenker

The Winter's Tale er en amerikansk stumfilm fra 1910.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Kongene av Böhmen og Sicilia har vært veldig nære venner helt siden barndommen. Men etter at hver av dem har påtatt seg deres kongelige plikter, oppdager de snart at de ikke har tid til å møte hverandre lenger. Derfor, i det historien begynner, har de ikke møtt hverandre på flere år. De har giftet seg med forskjellige kvinner, og kongen av Böhmen har til og med fått en sønn - som nå er fire år gammel. Når de tidligere vennene endelig møter hverandre igjen, vekker dronningen ubevisst sin kongelige ektemanns enorme sjalusi. Forblindet av denne misunnelsen beordrer kongen av Sicilia sin kongelige gjest, som han plutselig anser som sin rival, å bli forgiftet.

Men kongen av Böhmen slipper unna denne fryktelige døden, fordi hoffmannen som hadde blitt ansatt for å drepe ham tilstår hva han har fått i oppdra å gjøre. Kongen vender trygt tilbake til sitt eget rike, og har med seg hjem den samme hoffmannen som hadde reddet livet hans. Rasende over dette beordrer kongen av Sicilia sin dronning arrestert og fengslet. Fra fengselet sender dronningen datteren sin, et spedbarn, til barnets kongelige far, i håp om å mykne opp hjertet hans. Men kongen beordrer hjerteløst at barnet skal sendes ut av rikets grenser, og forlates i villmarken for å gå til grunne. Dronningen blir snart stilt for retten, ved en offentlig domstol.

Overveldet av sorg over den falske anklagen, besvimer hun. Hun blir erklært død av hennes tjenestepike Paulina. Men Paulina får deretter i oppdrag å ta hånd om den antatt døde dronningen. Men når dronningen gjenopplives kort tid senere, blir hun ført til Paulinas hjem. Der lever hun i tilbaketrukkethet, og hennes videre eksistens er ukjent for alle bortsett fra Paulina. En hyrde fra Böhmen oppdager spedbarnet som hadde blitt etterlatt i villmarken. Hun er den rettmessige prinsessen av Sicilia, og han tar henne med seg hjem og oppdrar henne som sin egen datter. Han beholder hennes kostbare klær og juveler slik at de på et senere tidspunkt kan hjelpe til med å identifisere henne som et barn av velstående foreldre.

Men etter 15 år blir den unge prinsen av Böhmen sett vandre ut fra palasset. Faren hans, kongen, stiller spørsmål ved hvor er på vei - men gutten nekter å svare på spørsmålene hans. Kongen lar ham gå, men sørger for at gutten blir fulgt av hans pålitelige venn. Prinsen forkler seg som en vanlig hyrde, og innleder en flørt med en ung vakker kvinne - som han tror bare er en fattig gjeter-kvinne. Men i virkeligheten er hun faktisk prinsessen av Sicilia. Kongen ankommer gjeter-hytta deres, akkurat i tide til å overhøre prinsen kunngjøre sin intensjon om å gifte seg med denne gjeter-kvinnen. Kongen forbyr denne forlovelsen, noe som forlater prinsen i sinne. Men den gamle hyrden, prinsessens adoptiv-far, viser kongen de samme klærne som barnet hadde på seg da han fant henne i villmarken som baby. Kongen gjenkjenner disse klærne som de hans eget barn hadde på seg da spedbarnet ble forlatt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Anna Rosemond
  • Martin Faust
  • Frank H. Crane
  • Amelia Barleon
  • Alfred Hanlon

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]