The Urban Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Urban Legend
The Urban Legend
Tegneserie'The Birth of a True Superhero'
Publisert avGyldendal forlag
Første opptredenJanuar 2012
SkaperJosef Tzegai Yohannes
Personalia
Evner• Ekstraordinær styrke, hurtighet og smidighet

• Uvanlig høyt intellekt

• En mester i kampsport og nevekamp

• Ekstrem menneskelig fysisk og psykisk styrke

• Eminent taktiker og strategiker
AliaserMalcolm Tzegai Madiba


The Urban Legend er en pågående eritreisk/norsk tegneserieserie skapt av Josef Tzegai Yohannes med tegninger av «NewTasty» (Steve Baker). Serien handler om The Urban Legend, en svart superhelt som bruker kampsportferdigheter for å bekjempe gatekriminalitet.

The Urban Legends hemmelige identitet er Malcolm Tzegai Madiba, en 29 år gammel lærer på videregående skole i den fiktive byen Capital City (også kjent som Guds by). Etter drapet på fetteren Justin etablerer Malcolm alter-egoet The Urban Legend, en superhelt som bekjemper kriminalitet, forplikter seg til rettferdighet og beskytter de uskyldige.

Publikasjonshistorie[rediger | rediger kilde]

The Urban Legend ble skapt av Josef Tzegai Yohannes, en tegneserieskaper av eritreisk opphav. Yohannes ble inspirert til å lage serien etter å ha reist til Sør-Afrika i anledning FIFA World Cup i 2010. Mens han var i Afrika, så han fattige barn leke og var motivert for å skape en helt som barn av afrikansk avstamning over hele verden kunne se opp til. Yohannes kalte karakteren Malcolm Tzegai Madiba, etter sin egen far Tzegai og menneskerettighetsaktivistene Malcolm X og Madiba (bedre kjent som Nelson Mandela). [1]

I 2013 ble de åtte første utgavene av The Urban Legend sesong 1 gitt ut på Gyldendal Forlag. Gyldendal Forlag ga ut A Real Superhero in the Making, en innbundet samling av sesong 1, som ble utgitt i oktober 2014. Det norske forlaget Bestselgerforlaget overtok som utgiver av serien i 2015, og ga ut seks utgaver i sesong 2, samt sesong 2 samlebok, No Way Back.

The Urban Legend samarbeidet med Malala Fund og 20th Century Fox om utgivelsen av dokumentarfilmen He Named Me Malala i 2015. Malala ble omtalt i en ensides tegneserie med The Urban Legend, som ble utgitt med filmen, og er en del av skolenes læreplan i Norge, Brasil, Sør-Afrika, Kenya og Eritrea.

The Urban Legend var også å finnei den amerikanske avisen USA Today gjennom hele 2013 og 2014, som en del av en begrenset digital publiseringsavtale.

Sesong 3 utgis av Cappelen Damm, det største forlaget i Norge. Den tredje sesongen er på åtte utgaver, og forventes å bli utgitt i mars 2020. I tillegg til den vanlige serien, gis det også ut spesialutgaver med The Urban Legend, inkludert utgaver om utdanning, ebola og mobbing.

Publisering og debut på Comic Con[rediger | rediger kilde]

Serien ble lansert i Norge i januar 2012, med utgave nr. 1, The Birth of a True Superhero. Serien hadde sin internasjonale debut på Comic Con International i San Diego i juli 2012.

Presentasjon[rediger | rediger kilde]

Malcolm Tzegai Madiba er en norsk-eritreisk. Han kombinerer et genialt intellekt og trening i kampsport for å bekjempe gatekriminalitet. På dagtid er han lærer ved Amaru High School.

Biroller[rediger | rediger kilde]

Allierte
 • Matin: Malcolms venn, og kollega på Tubman High
 • Marco: En redelig politimann, og Malcolms venn
 • Mr. Fong: Eieren av den lokale matbutikken, og venn av Malcolm
 • Sarah Parks: Frilans-journalist for den lokale avisa
 • Walter Griffin: Borgermesteren i Capital City
 • Lise: Kjæresten til Malcolm
Fiender
 • The Devil’s Advocate: Lederen av den kriminelle underverdenen
 • Young Evil: En kjeltring, og The Devil’s Advocates nevø
 • Mr. Carter: Devil’s Advocates skruppelløse advokat
 • Detective Fletcher: Korrupt politimann som samarbeider med Devil’s Advocate
 • Sugar Bear: Sleip kriminell type, og innehaver av nattklubben
 • La Madrina
 • The Suburban Myth
 • B-Gjengen

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

The Urban Legend (comics) Season 1 book

Når Malcolms venn, en lokal bedriftseier, blir ranet og angrepet, plager det Malcolm at ransmannen ikke blir arrestert og siktet. Den kvelden diskuterer angriperen, Young Evil, en plan for å hvitvaske penger med nattklubbseieren Sugar Bear. De blir avbrutt av Justin, en av Sugar Bears ansatte. Young Evil og hans gjeng med kjeltringer er bekymret for at Justin vet for mye, og dreper ham i en bakgate i nærheten av klubben senere den kvelden. Dagen etter får Malcolm vite at Justin - fetteren hans - er blitt myrdet. Overvelmet av sorg og med en flammende hevnlyst, sverger Malcolm at de kriminelle skal få svi. Kort tid etter blir en ung kvinnelig avisjournalist som har dekket forbrytelsene, konfrontert av Young Evil og gjeng en hans på gaten.

Før han rekker å angripe henne, hopper Malcolm, som Urban Legend i en gul og svart drakt, inn for å bekjempe Young Evil og kjeltringene hans ved hjelp av kampsport. Når de hører politisirene, stikker de skadede kriminelle av og etterlater journalisten uskadd og alene mens Malcolm sniker seg vekk og dekker drakten med en lang frakk. Deretter blir det gitt en dusør på hodet til Malcolm, noe som fører til kidnappingen av vennen Matin. Etter å ha lurt Young Evil og reddet Matin, gjør en ung reporter ved navn Sarah Parks Malcolm til folkehelt. Som hevn lokker Young Evil ham til et oppgjør med monsteret Manchild, som nesten dreper ham. Etter å ha kommet seg under omsorg fra sin venn Mr. Fong, møter han Manchild igjen. Når Fong blir fanget, reiser Malcolm til Kina, deretter Japan, for å redde ham. Etter et vellykket oppgjør med Seven Deadly Assassins, vender Malcolm tilbake til Capital City. Etter Malcolms retur er han hjemløs og har mistet jobben som lærer fordi han har vært borte fra jobben for lenge. Det er mer uro i byen enn noensinne.

En kvinnelig skurk med navnet La Madrina («Gudmor» på spansk), har som mål å styre den kriminelle underverdenen, så hun dreper mektige menn i den kriminelle underverdenen ved å forføre dem. Hun får også Malcolms jobb som lærer ved å flørte med skolelederen Mannerheim. På Malcolms første dag på skolen er det en eksplosjon. Kort tid etter ble borgmesteren myrdet mens han holdt en tale som forsikret folket om at alt er under kontroll, noe som fører til opptøyer i gatene i Capital City. Det hele er en konspirasjon ledet av uærlige politifolk og det nasjonalistiske borgerrådet for å fange TUL, og kvitte seg med ham en gang for alle.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt lurt av forbryterlederne, blir Malcolm sendt til Bush Penitentiary mens det er opptøyer i Capital City, og Sarah Parks blir kidnappet. Etter at han flykter fra fengselet, møter Malcolm nye fiender, La Madrina og «The Suburban Myth».

The Suburban Myth tror at Malcolm er død etter at han gikk på fellen deres, og går amok. Malcolm drar til Norge med sin nye kjæreste, Lise, hvor han blir trukket inn i en krig mellom politiet og gjengen B-Gjengen. Når Malcolm er beskyldt for drap, blir det fullt kaos i Osl. Byen blir reddet av The Urban Legend, men ikke før Lise blir drept.

En sørgende Malcolm rømmer til en landsby på landsbygda, hvor han oppdager at han er knyttet til byens mystiske folklore. Suburban Myth og La Madrina tror de har drept The Urban Legend etter at de lurte ham i en felle. La Madrina forlater byen og tror at jobben hennes er gjort, men han er ikke død. Suburban Myth går amok og The Urban Legend må bruke alt i sin makt for å stoppe ham.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

The Urban Legend har fått mytisk status. Historiene om hans heltemot blir fortalt over hele verden, noen ekte, noen på grunn av kopiister. Malcolm vender tilbake til lærerjobben og håper å få litt fred og ro. Snart blir han konfrontert med en ny gjeng som har flyttet til Capital City. Det er verdt å merke seg at denne gjengen snakker eritreisk, språket i Malcolms hjemland. Malcolm begynner å undersøke gjengen og innser at de kan ha nøkkelen til viktig informasjon om hans egen fortid. Som The Urban Legend finner han gjengen og konfronterer dem om hvorfor de har kommet til Capital City og hva de vil med ham. Det de forteller gir bare Malcolm flere spørsmål, og han blir fast bestemt på å finne svarene, hvor enn letingen fører ham.

I klasserommet sitt må Malcolm håndtere mobbing blant elevene sine. Etter en hendelse på skolen, prøver en av studentene hans, en sønn av en gangster, å gjennomføre en skoleskyting. Malcolm må stoppe volden som The Urban Legend. Problemene med den eritreiske gjengen gir seg ikke, og det kommer til en ny konfrontasjon. I mellomtiden blir detektiv Fletcher løslatt fra fengsel og prøver å drepe The Urban Legend, men ender opp med å drepe en kopiist i stedet. Malcolm er vitne til dette drapet og ønsker å ta hevn for den drepte.

Detektiv Fletcher drar til Malcolms leilighet for å forsøke å angripe ham, men blir skremt av en merkelig kvinne som venter ved døren. Kvinnens navn er Eden, en gammel venn av Malcolms fra Eritrea. Som ungdommer kampsport sammen. Når Malcolm kommer hjem, gjenforenes de og mimrer om sin felles fortid. De diskuterer også Malcolms fars forsvinning og hvordan de beskyttet landsbyen mot gjenger, helt til Malcolm gikk etter en krigsherre. De har fremdeles dype følelser for hverandre, og når Eden blir kidnappet av La Madrina, tror Malcolm at hun er tapt for godt. Selv om han er sønderknust kan ikke Malcolm løpe fra sine plikter som en superhelt og beskytter av byen. Malcolm får imidlertid grunn til å tro at ikke alt er slik det ser ut med Eden og hennes forsvinning, og det tar ikke lang tid før Malcolm har en ny voldsom konfrontasjon med ondskapens krefter.

Spesialutgaver[rediger | rediger kilde]

Det har blitt utgitt flere spesialutgaver av The Urban Legend. Disse utgavene av tegneserien tar opp store problemer som planeten og ungdom over hele verden står overfor. Disse utgavene har diskutert ebola, hiv/aids, antimobbing, klimaendringer og grunnleggelsen av den norske grunnloven. Disse spesialutgavene lages ofte i samarbeid med ideelle organisasjoner og utdanningsorganisasjoner. Tidligere partnere har vært Mandela Family Foundation, Malala Foundation og World Wildlife Fund.

Mandela-utgave, februar 2014[rediger | rediger kilde]

Denne utgaven lærer ungdom om skole, utdanning og selvrespekt. Vi følger historien om et lite barn ved navn Biko, som er hjemløs etter å ha mistet foreldrene sine på grunn av hiv/aids. Malcolm er i Afrika for å jobbe som frivillig på et barnehjems når han plutselig får øye på Biko og hører historien hans. Malcolm er dypt berørt av Bikos historie og tar ham med til barnehjemmet. Barnehjemmet har fått mange trusler fra en ond forretningsmann som ønsker å fjerne barnehjemmet slik at han kan bygge luksusleiligheter for de rike. Malcolm skifter til The Urban Legend og konfronterer den onde forretningsmannen og lærer ham en lekse han ikke vil glemme.

Ebola-utgave, juni 2015[rediger | rediger kilde]

Dette er en spesialutgave, utgitt i 2015, som fokuserer på ebolaviruset. Vi følger historien om Memuna og Augustine, som har mistet foreldrene sine på grunn av ebola, og nå har landsbyen de bor i forvist dem fra å bo der. Barna er hjemløse og har ingen steder å dra. The Urban Legend tar Memuna og Augustine med til et barnehjem hjem hvor de kan bo og ha et hjem. De andre barna på barnehjemmet erter Memuna og Augustine fordi foreldrene deres døde av ebola, så The Urban Legend bestemmer seg for å lære barna hva ebola egentlig er, hvordan de kan beskytte seg mot sykdommen og hvordan de kan bekjempe den.

Eidsvoll-utgave, februar 2016[rediger | rediger kilde]

Malcolm tar skoleklassen sin til Eidsvoll 1814-museet som en del av historieundervisningen, for å lære barna hvordan Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Samme dag vises den originale grunnloven frem, og en internasjonal kriminell organisasjon, utkledd som politi gjør seg klar til å stjele grunnloven. The Urban Legend må bruke all sin styrke for å hindre at gjengen stjeler dokumentet.

Antimobbing, februar 2017[rediger | rediger kilde]

I denne utgaven av The Urban Legend lærer barna om antimobbing. Daniella har byttet skole tre ganger de siste to årene på grunn av mobbing. Hun har nå startet på ny skole og hun er optimist for at alt skal bedre fra nå av, men mobbingen er faktisk mye verre enn hun noen gang har opplevd. Leon er et jovialt barn som elsker musikk og fotball, men han sliter med å få nye venner fordi han alltid blir gjort narr av i klassen av skolens bølle, Mike. Daniella og Leon møter hverandre tilfeldig, og de innser at de har mye til felles og bestemmer seg for å slå seg sammen og stå opp mot mobbing med hjelp fra The Urban Legend.

Klimaendringer, januar 2020[rediger | rediger kilde]

Urban Legend Climate Change

Malcolm tar klassen sin med til en lokal konferanse om klimaendringer. Sammen lærer de om truslene mot miljøet, ville dyr og til og med menneskelig sivilisasjon fra et raskt skiftende klima. På konferansen diskuterte de politikken rundt klimaendringene og hvordan rapportering om klimaspørsmål kan være et farlig yrke for miljøvernere. Urfolkssamfunn diskuteres også ettersom de er blant de menneskelige kulturer som er mest berørt av et varmere klima på jorden.

På vei hjem blir Malcolm kontaktet av vennen Matin, en aktivist, som for tiden er i den brasilianske regnskogen. Matin har fått problemer med en lokal gjeng som også har terrorisert en lokal stamme og ødelagt forfedrenes land. Som The Urban Legend blir Malcolm venn med stammen og sammen redder de Matin og driver gjengen bort fra stammens hjem. The Urban Legends tid med urfolkssamfunnet inspirerer ham til å iverksette tiltak mot klimaendringer når han kommer hjem.

Kulturell Innvirkning Og Arv[rediger | rediger kilde]

Det første opplaget av førsteutgaven av The Urban Legend, The Birth of a True Superhero ble utsolgt i Norge. I juni 2015 samarbeidet The Urban Legend med Nobels fredssenter om deres 10-årsjubileum. I 2014 kåret Nelson Mandela-stiftelsen Josef Tzegai Yohannes til «Mandela-ambassadør» for Norge, som anerkjennelse av hans arbeid med The Urban Legend.

Som en del av den norske premieren på Black Panther presenterte Josef Yohannes The Urban Legend på den amerikanske ambassaden i Norge i februar 2018.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Priser - Josef Yohannes har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt arbeid med The Urban Legend.

 • 2018 - «Best Entrepreneurial Artist»-pris ved Nordic Startup Awards 2018.
 • 2018 - «The Outstanding Young Person» fra JCI Norge.

Annet[rediger | rediger kilde]

Ideen til serien dukket opp ved en reise til Afrika hvor Yohannes – som har Eritreisk opphav – så fattige barn leke, og han bestemte seg for å lage en superhelt som alle barn med afrikansk bakgrunn kunne se opp til.[2][3]

I juni 2015 gjorde The Urban Legend et samarbeid med Nobels Fredssenter, i sammenheng med deres 10-årsjubileum.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Her er Norges første superhelt» (norsk). Dagbladet. 28. januar 2012. Besøkt 14. juni 2016. 
 2. ^ «'The Urban Legend' fights crime on the mean streets». USA Today. 15. oktober 2013. Besøkt 31. mai 2016. 
 3. ^ «Creator of “The Urban Legend” becomes Mandela Ambassador». The Royal Norwegian Embassy in Pretoria. 7. oktober 2014. Arkivert fra originalen 31. mai 2016. Besøkt 31. mai 2016. 
 4. ^ «Feirer heltene» (norsk). Dagsavisen. 5. januar 2015. Besøkt 14. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]