Hopp til innhold

The Life of Moses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Life of Moses
Generell informasjon
GenreStumfilm, dramafilm
Utgivelsesår1909
NasjonalitetUSA
Lengde50 min.
Bak kamera
RegiJ. Stuart Blackton Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeWilliam J. Humphrey, Charles Kent, Edith Storey, Pat Hartigan, Julia Arthur Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt
FilmselskapVitagraph Studios Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1909
Eksterne lenker

The Life of Moses er en amerikansk stumfilm fra 1909, regissert av J. Stuart Blackton.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger Israels barn som blir forfulgt av egypterne, som beskrevet i Mosebøkene. De første scenene viser det egyptiske hoffet og kong Farao som beordrer slavedriverne til å slå de hebraiske arbeiderne hvis de viser tegn på å gjøre opprør. Faraoen kaller også sammen hans skriftlærde, og beordrer at et nytt dekret skal offentliggjøres om at hvert eneste mannsbarn født av hebreerne skal drepes. Egypterne gjennomfører hensynsløst dette dekretet, og griper de mannlige barna rett fra armene til deres hebraiske mødre. Men en familie bestemmer seg for å gjemme barnet deres, Moses, ved elven. Men barnet deres blir oppdaget av faraoen og hans følge, og blir adoptert av faraoens datter. Samtidig som hebreerne fremdeles er slaver og blir tvunget til å bygge egyptisk arkitektur, blir Moses oppdratt og utdannet ved det egyptiske hoffet.

Men han glemmer aldri at han er av hebraisk blod, og en dag blir han vitne til at en arbeidsleder brutalt banker opp en slave. Moses dreper arbeidslederen, og forsøker å gjemme liket av den døde. Men han bestemmer seg snart for å flykte fra landet. Han søker tilflukt i hjemmet til en hebraisk arbeider, og kjøper arbeiderens klær som han forkler seg med. Han kjøper også en del proviant og en vannflaske, før han legger i vei. Han når endelig et område kalt Midjan, hvor han oppdager en brønn der han skaffer seg vann og hviler seg. Mens han hviler kommer de syv døtrene til Jetro, en midianitt. Jetro, presten i Midjan, inviterer Moses hjem til seg. Han gir også Moses sin datter, Sippora, til hustru.

Førti år senere arbeider Moses som gjeter i Midjans land, når Guds røst taler til ham fra en brennende busk og befaler ham å vende tilbake til Egypt. Der skal han redde folket sitt fra egypternes trelldom. Moses tar farvel med Jetro, svigerfaren sin, og reiser sammen med familien sin til Egypt. På veien møter han Aron, som var blitt befalt av Herren å møte Moses, og sammen ankommer de det egyptiske hoffet. De krever, i Herrens navn, at alle Israels barn skal settes fri. Den egyptiske kongen nekter, og Moses forteller ham at hvis han ikke samtykker så skal Guds vrede komme over alle egypterne - også kjent som Egyptens ti plager. Moses ber til Herren om råd, og blir befalt å utføre et mirakel foran den egyptiske monarken for å overbevise ham om at det er Herren - israelittenes Gud - som krever utfrielse av sitt folk. Moses og Aron dukker opp ved faraoen igjen. Aron kaster staven sin på jorden, og staven forvandler seg til en slange. Faraoen blir overrasket, men han nekter fremdeles å frigjøre Israels barn.

Faraos Dette bringer over Egypt de ti plagene, og alt vannet blir til blod. Når Moses strekker ut hånden mot himmelen, kommer det umiddelbart en stor storm av hagl og lyn, slik de aldri hadde sett tidligere over Egypt. Både mennesker og dyr blir drept, og alt dette slår skrekk i Faraoens hjerte. Men faraoen nekter fremdeles å gå med på kravene deres. Den siste og mest forferdelige pesten som noensinne har kommet til Egypt, fører til at alle egyptiske førstefødte dør. Moses beordrer hele det hebraiske folket å feire påske, ved å drepe og tilberede et lam. Moses befaler Israels barn å ta blod fra lammet på dørstolpene på begge sider av dørene deres. Samme natt som påskefesten blir feiret av israelittene, går dødsengelen over Egypts land - og dreper alle Egypts førstefødte. Dødsengelen går inn i alle egyptiske hjem, hvor det ikke er blod på dørstolpene. Alle førstefødte, fra faraoens husholdning til den førstefødte av fangene i fangehullene, blir drept. Dette overbeviser endelig faraoen om at han burde frigi alle de hebraiske slavene. Med Aron og Moses som ledere begynner israelittene snart deres utvandring fra Egypt, faraoenes land, hvor de hadde vært slaver i så mange år.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Pat Hartigan som Moses
  • Julia Arthur
  • William J. Humphrey
  • Charles Kent
  • Edith Storey

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Life of Moses
  2. ^ Richard I. Suchenski. Projections of Memory: Romanticism, Modernism, and the Aesthetics of Film

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata