Teymur Mustafayev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teymur Mustafayev
Teymur Mustafayev.jpg
Født10. april 1939Rediger på Wikidata
Alar, JalilabadRediger på Wikidata
Død11. juni 2020Rediger på Wikidata (81 år)
BakuRediger på Wikidata
Gravlagt Alar, JalilabadRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger, KhanandaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, AserbajdsjanRediger på Wikidata
Utmerkelser People's Artist of AzerbaijanRediger på Wikidata

Teymur Mustafayev Ağakhan oğlu (født 10. april 1939 i Alar i distriktet Calilabad i Den aserbajdsjanske sosialistiske sovjetrepublikk i Sovjetunionen, død 11. juni 2020 i Baku i Aserbajdsjan[1]) var en aserbajdsjansk folkesanger og kunstner.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Teymur Mustafayev studerte ved Aserbajdsjans statlige musikkskole, og fikk kunstutdannelse fra Seyid Sjusjinskij og Ahmad Bakikhanov. Han fortsatte ved Aserbajdsjans statsuniversitet for kultur og kunst.

Fra 1964 var han solist ved Azerbaycan Devlet Filarmoni'nin (Aserbajdsjan statsfilharmoni). Han arbeidet for Azərbaycan Dövlət Konsert Birliyində (Aserbajdsjans statlige konsertunion) fra 1978 og ved 'Muğam Teatrında (Mugamteateret) fra 1998. Mustafayevs sangrepertoar var overveiende folkesanger.

I februar 2019 ble det holdt en konsert dedisert til Mustafayevs livsverk på Mugamteateret i samarbeid fjernsynet og med støtte fra det aserbajsjanske kulturministerium.

Mustafayev døde i en alder av 81 en av covid-19 i Baku den 11. juni 2020. Syv personer som brøt karantenebestemmelsene ble bøtelagt i forbindelse med begravelsen, der rundt 30 mennesker var til stede.[2]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  1. Teymur Amca (film, 2002)
  2. Muğanın Sarvanı (film, 2002)
  3. Bitmeyen Ömür (film, 2013)

Referanser[rediger | rediger kilde]