Terrorbalanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Terrorbalanse var det som forhindret atomkrig mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen gjennom ideen om garantert gjensidig ødeleggelse, at frykten mellom nasjonene ble balansert av frykten for en atomkrig som ville ramme det ene landet like mye som det andre. Begrepet har siden blitt brukt utenom den kalde krigen, men da i en mindre grad.

  • Enkelt forklart: Hvis du angriper meg, så angriper jeg deg.

Med terrorbalanse som militær strategi oppnår en at krig blir meningsløst, og slik var terrorbalansen med på å hindre at krig brøt ut mellom de balanserende partene. Det er fortsatt tro på at garantien om gjensidig ødelegging er en garanti for fred.[1]

Mutually assured destruction (MAD)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Garantert gjensidig ødeleggelse

Mutually assured destruction, eller «garantert ødeleggelse av begge sider», ble sett på som en måte å garantere fred på. En viktig forutsetning for å oppnå «MAD» var at ingen part kunne slå ut den andre før denne rakk å reagere, slik at også den som gikk til angrep først selv skulle bli ødelagt. For å bevare slik likevekt fantes to alternative strategier:

  • 1. Sikring og/eller kamuflering av egne våpensystemer (engelsk ride out). Løsningen på dette alternativet ble bruk av missilbærende ubåter, SLBM.
  • 2. Slå tilbake ved første varsel (engelsk launch on warning), det vil si å avfyre egne ICBM med det samme fiendens missiler ble registrert skutt ut. Her måtte hver part ha minst 15 minutters varsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «3. verdenskrig, bensinpris og fotball-VM. Slik styrer Putin verdens største land på direkten foran TV-kameraene.». aftenposten.no. Aftenposten. 7. juni 2018. Besøkt 2. mars 2019. «– Det er trist å innrømme det, men garantien om gjensidig ødeleggelse er en garanti for fred, sa Putin.»