Termokarst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Permafrostdannede innsjøer i Hudson Bay, Canada i 2008.

Termokarst er en type terreng preget av svært uregelmessige overflater med myrlendte forsenkninger og små humper dannet når is-rik permafrost tiner. Termokarst forekommer i arktiske områder og områder med permafrost, og i mindre skala i høyfjellsområder som Himalaya og i Alpene.

Termokarstdannede innsjøer[rediger | rediger kilde]

En termokastdannet innsjø (engelsk thermokarst lake) er vanligvis en grunn innsjø som samler seg i en forsenkning, dannet ved tining av isrik permafrost. En nøkkelindikator for termokarstdannede innsjøer er forekomsten av overflødig is i bakken, samt et isinnhold på over 30 % volum. Termokarstdannede innsjøer har en tendens til å dannes og forsvinne på en syklisk måte, noe som resulterer i en forutsigbar livssyklus. En fortsatt tining av permafrostsubstratet kan føre til drenering av sjøen.

Disse innsjøene finnes vanligvis i det arktiske og subarktiske lavlandet, inkludert det vestlige canadiske Arktis (eksempelvis. Banks Island, Victoria island), Alaskakysten, Yukon Territory og det alluviale lavlandet i nord-Eurasia og Sibir.

Dybden av permafrost under en innsjø vil generelt være mindre, og hvis innsjøen har tilstrekkelig dybde, kan det oppstå en talik[klargjør] under innsjøen. Den generelle morfologien (form, dybde, omkrets) er varierende. Noen innsjøer er orientert (orienterte sjøer), noe som betyr at de generelt er langstrakte i en bestemt retning. Selv om orienterte sjøers dannelsesmekanisme ikke er sikker, antas de rådende vindene eller stormene å være årsaken for orienteringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]