Ten Sing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ten-Sing»)

Ten Sing (engelsk: Teenage Singing) er et konsept for kristent ungdomsarbeid hvor ungdommer blir engasjert gjennom utøvelse av musikk (kor, solister, band), dans og drama. I Norge ble dette startet av KFUK-KFUM Norge i 1967.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første Ten Sing-koret i Norge ble startet i Bergen av presten Kjell Grønner, høsten 1967, etter inspirasjon fra det amerikanske konseptet Sing Out America. Bandet i Ten Sing bestod i begynnelsen av el-orgel, bassgitar, rytmegitar, sologitar og slagverk. Dette bandet ble senere utvidet med tangentinstrument og blåsere. Det var omkring 120 medlemmer i Ten-Sing i begynnelsen, omtrent like mange gutter som jenter. Ten Sings første opptreden var i februar-mars 1968 med showet «Med mål og mening». Ten Sings gjennombrudd kom på TenåringsTreff (TT) i Sandefjord, sommeren 1968. Flere tidligere deltakere i Ten Sing har senere blitt etablerte artister, blant dem Morten Harket, Bjørn Eidsvåg, Dagfinn Lyngbø, Sissel Kyrkjebø og Sigvart Dagsland.

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Ten Sing og KFUK-KFUM er opptatt av Det hele mennesket, ung deltakelse, åpent medlemskap – kristent lederskap, likestilling og solidaritet. En viktig faktor er Ung ansvar – voksent nærvær. Med dette menes det at det er de unge som skal styre og lede gruppen, men med veiledning og hjelp fra en voksen leder. Gjennom en slik prosess får de unge møte utfordringer innenfor trygge rammer og de får muligheten til å vokse som ledere og personer. Denne tanken gjenspeiles også i KFUK-KFUMs visjon som lyder: Vi skal få utrolige ting til å skje ved å være en åpen kristen organisasjon som jobber for å utvikle kristne, modige og kreative mennesker. De tre k'ene «Kultur», «Kreativitet» og «Kristus» kjennetegner også KFUK-KFUM's ungdomsarbeid.

I dag[når?] finnes det over 120 Ten Sing-grupper spredt rundt i hele Norge.

Ten Sing-grupper i utlandet[rediger | rediger kilde]

Fra omkring 1985 ble Ten Sing eksportert til utlandet, først ved at en lokal Ten Sing-gruppe fra Kongsberg ledet av Svein Harsten reiste på turne til daværende Øst-Tyskland for å starte opp et kor der.[1] Fra og med 1986 begynte Norges KFUK-KFUM å sende ut ettåringer gjennom konseptet Ten Sing Norway (TSN). Dette har ført til at konseptet Ten Sing har spredd seg til større deler av Europa, i tillegg til enkelte grupper i Asia (Bangladesh 2 stk.) og Afrika (Sør-Afrika og Tanzania).

Det er arrangert tre TenSing-festivaler, som samlet ungdommer tilknyttet Ten Sing fra hele verden. Den første ble holdt i august 2006 i Århus, Danmark og den andre ble holdt i Ziegenhain, Tyskland i juli 2011 og den tredje på Kalvøya, Norge i 2018.

European Ten Sing group (ETS) møtes årlig til en internasjonal Ten Sing konferanse for å koordinere samarbeid og felles internasjonale festivaler og arrangementer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]