Telemedisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Telemedisin er undersøkelse, overvåking, behandling og administrasjon av pasienter og opplæring av pasienter og personale ved hjelp av systemer som gir tilgang på ekspertise og pasientinformasjon uavhengig av hvor pasienten og kompetanse er geografisk plassert.

Norge[rediger | rediger kilde]

Denne definisjonen er fra Advanced Informatics in Medicine 1991:

"Telemedisin er: Undersøkelse, overvåking, behandling og administrasjon av pasienter og opplæring av pasienter og personale ved hjelp av systemer som gir tilgang på ekspertise og pasientinformasjon uavhengig av hvor pasienten og kompetanse er geografisk plassert."

Telemedisinske tjenester[rediger | rediger kilde]

En telemedisinsk tjeneste som er klar til implementering i helsevesenet må være utprøvd og funnet tilfredsstillende sammenlignet med tradisjonelle helsetjenester. Det betyr blant annet at effekter må være dokumentert og at helsepersonell som er involvert i tjenesten har anbefalt denne for rutinedrift og storskala implementering.

Generelt er erfaringene at telemedisin er formålstjenlig og kan gi gevinster innenfor de fleste fagområder. Det er nødvendig, men ikke tilstrekkelig at systemene tilfredsstiller medisinske og tekniske krav. Innføring av telemedisinske løsninger handler også i stor grad om organisasjonsutvikling, i tillegg til ivaretakelse av juridiske og sikkerhetsmessige hensyn.