Teknisk forfatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Teknisk forfatter (engelsk: Technical Writer eller Technical Author) er en yrkestittel som brukes av personer som utarbeider teknisk dokumentasjon og bruksanvisninger. Arbeidet omfatter utvikling, organisering og vedlikehold av informasjon som skal formidles til brukere av tekniske produkter. Informasjonen omfatter normalt instrukser for bruk, installasjon og vedlikehold av produktene.

Utarbeidelse av bruksanvisninger[rediger | rediger kilde]

Tekniske forfattere spiller en viktig rolle i produksjonsbedrifter, og spesielt i de bedriftene som lager tekniske produkter for profesjonelt eller alment bruk. Produktet kan være en barbermaskin, en DVD-opptaker eller en truck, uansett er det nødvendig med en bruksanvisning som forklarer brukeren hvordan produktet skal benyttes riktig, sikkert og effektivt. En slik bruksanvisning kan således være stor og omfattende, eller kanskje ganske liten – dette avhenger av produktets kompleksitet. Barbermaskinen er muligens enkel å bruke, mens DVD-opptakeren tilbyr en rekke avanserte funksjoner som krever detaljerte forklaringer. Trucken er kanskje fysisk større, men der settes det krav til sertifisering hos vedkommende som skal kjøre den. Utformingen av bruksanvisninger er forøvrig beskrevet i en rekke nasjonale og internasjonale standarder. Disse standardene setter spesielt krav til innhold, men også i en viss grad til organisering og utførelse.

On-line hjelp[rediger | rediger kilde]

For de fleste som utarbeider dataprogrammer er on-line hjelp en viktig funksjon. Mange foretrekker å la programvareutviklerne skrive hjelpetekstene, mens andre mener at de som utvikler programvare heller skal konsentrere seg om det, og la en teknisk forfatter også skrive produktets on-line hjelp. Ved bruk av riktig verktøy kan forfatterens hjelpetekster utgjøre en effektivt kontekst sensitiv hjelpefunksjon, og samtidig automatisk publiseres til PDF i bokformat (såkalt «parallellpublisering»). Således slipper produsenten at flere personer i organisasjonen bruker tid til å skrive om de samme emnene.

Tekniske håndbøker[rediger | rediger kilde]

Tekniske håndbøker omfatter normalt all nødvendig informasjon om installasjon, igangsettelse og vedlikehold av produktet. Her må produsenten først definere hvem som skal utføre disse oppgavene, og dernest utarbeide håndbøkene for denne målgruppen. Når du kjøper en vaskemaskin får du gjerne med et lite hefte som forklarer hvordan maskinen skal settes på plass, og hvilke brytere du skal trykke på for å vaske sokkene dine. Du får derimot ikke noen bok som forklarer hvordan du skal reparere vaskemaskinen hvis den går i stykker. Den håndboken går kun til forhandleren og autoriserte reparatører. På samme måte får du kun et lite hefte som forklarer hvordan du skal bruke bilen din – bilens produsent forutsetter jo at du har sertifikat – mens den omfattende dokumentasjonen som gjelder reparasjon kun går til forhandleren og bilverkstedet.

Som teknisk forfatter hos produsenten er det du som utarbeider alle disse manualene, dog i nært samarbeide med produktutviklere og andre eksperter. Din oppgave er å samle informasjonen, gjøre den konsistent og helhetlig, sammen med produktsjef sortere hvilken informasjon som må være med i håndbøkene, og dernest organisere og utarbeide nødvendig tekst og tegninger.

Verktøy for tekniske forfattere[rediger | rediger kilde]

Tekniske forfattere benytter seg normalt av avanserte verktøy for tekstbehandling, publisering, illustrering og bildebehandling. Standard verktøy for kontorstøtte vil i liten grad tilby den funksjonaliteten som er ønskelig. Typiske verktøy er således Adobe FrameMaker, BroadVision Quicksilver (tidligere «Interleaf») og forskjellige XML-editorer. Det finnes også en rekke andre spesialiserte verktøy på markedet.

Se også[rediger | rediger kilde]